Jurečka nejede do Číny. Peking plánované schůzky zrušil z 'pochopitelných důvodů'

Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL ve čtvrtek neodjede na plánovanou návštěvu Čínské lidové republiky. Českému rozhlasu řekl, že ji čínští ministři zrušili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Jurečka ministr zemědělství

Marian Jurečka ministr zemědělství | Foto: Filip Jandourek

„Já jsem dostal včera informaci od zastupitelského úřadu v Pekingu, kde oni zase dostali informaci z čínské strany. že v rámci mé pracovní cesty ta setkání, která jsem měl mít s ministrem zemědělství a ministrem vodního hospodářství ČLR, byly z čínské strany zrušeny,“ řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu Jurečka.

Čína to vysvětlila důvody, které obě strany zcela jistě chápou. Schůzka se ale nezrušila úplně, jednat spolu budou náměstci a úředníci českých a čínských ministerstev.

Jurečka patří k zastáncům ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Od schůzky Hermana s dalajlamou se distancovali čtyři nejvyšší ústavní činitelé. Ve společném prohlášení o nezměněné kontinuitě česko-čínských vztahů potvrdili loajalitu k čínskému režimu.

Následně Čína oznámila, že prohlášení zaznamenala, cení si závazků, které z něj vyplývají, a očekává, že se projeví také v činech. „Čína doufá, že příslušné země budou dodržovat politiku jedné Číny a opatrně zacházet s otázkami týkajícími se Tibetu, aby byl zajištěn zdravý vývoj bilaterálních vztahů,“ prohlásil podle serveru China.org mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang. Doplnil také, že „Čína se rozhodně staví proti jakýmkoli formám kontaktu mezi činiteli jakékoli země a 14. dalajlamou.“

Jana Klementová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme