Janoušek dál bojuje, aby nemusel zpět do vězení. Požádal soud o prodloužení propustky o rok

Po neúspěšném pokusu o znovuotevření svého procesu zahájil Roman Janoušek další boj o to, aby se nemusel vrátit za mříže. Na konci listopadu mu doběhne půlroční přerušení trestu kvůli zdravotním potížím, na Krajském soudu v Brně ale už přistála lobbistova žádost, aby mu propustku prodloužil o další rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Janoušek (fotokoláž)

Roman Janoušek (fotokoláž) | Foto: Český rozhlas, Filip Jandourek

"Dne 1. 11. 2016 krajský soud obdržel návrh odsouzeného na prodloužení přerušení výkonu trestu," potvrdila informaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Pešková.

Pooperační komplikace
Janoušek si má odpykávat čtyři a půl roku za to, že v roce 2012 srazil svým vozem ženu a od nehody ujel, navíc byl opilý. Na začátku letošního roku však věznici v Brně - Bohumíně opustil, aby se podrobil operaci hlavy. V květnu pak požádal o přerušení trestu kvůli pooperačním komplikacím, soud mu nakonec povolil zůstat na svobodě půl roku.

Ženu viděl, najížděl na ni, telefonoval o tom s manželkou. Janoušek se obnovy procesu nedočká

Číst článek

"Výkon trestu odnětí svobody u JUDr. Janouška je přerušen do 25. 11. 2016," uvedla Pešková. Říci, kdy soud o žádosti přerušení rozhodne, je podle mluvčí zatím předčasné. "V tuto chvíli se soudce seznamuje se spisovým materiálem," vysvětlila mluvčí.

Obvykle však žadatel pošle aktuální lékařskou zprávu, soud ji předá lékařské komisi vězeňské služby, která následně posoudí, zda jsou vězeňští lékaři schopni se o dotyčného postarat. Na základě této zprávy soud rozhodne, zda odsouzeného ponechá na svobodě a na jak dlouho. Pokud je žadatel na svobodě, nemusí do rozhodnutí soudu do vězení nastoupit. V případě Janouška to znamená, že pokud verdikt nepadne do 25. listopadu, za mříže se nemusí vracet, i když doběhne přerušení trestu.

Z jakých důvodů konkrétně žádá lobbista o další přerušení trestu, není jasné. Jeho advokát Lukáš Trojan věc nekomentoval. "Potřeboval bych k tomu souhlas klienta a ten nemám," řekl jen. Podle lékařské zprávy, kterou Janoušek soudu předložil na jaře, byl jeho zdravotní stav vážný. Po operaci hlavy krvácel do mozku, kvůli čemuž se musel podrobit dalšímu zákroku. Soud konstatoval, že jeho prognóza je nejistá.

Schůzka s vlivným úředníkem z Bémovy éry
Reportéři České televize však lobbistu v květnu zachytili na terase jeho vily v pražském Podolí, kde se bavil s Jiřím Tomanem, někdejším vlivným pražským úředníkem z éry primátora Pavla Béma.

Roman Janoušek v květnu 2016 na terase své vily mluvil s Jiřím Tomanem. | Foto: ČT24

V říjnu se Janoušek u Městského soudu v Praze pokusil otevřít svůj případ na základě znaleckých posudků z oboru psychiatrie, neurochirurgie a očního lékařství. Argumentoval, že měl v době nehody hematom na mozku, což ovlivnilo jeho reakci. Sraženou ženu prý navíc neviděl, protože trpěl poruchou zraku a v neposlední řadě byl závislý na alkoholu.

Soudce Tomáš Kubovec však návrh zamítl s tím, že posudky nic nového nepřinesly. Zmínil také telefonát Janouška manželce, kdy jí krátce po nehodě říká, že mu „baba hodila šipku na kapotu“. Sražená žena strávila měsíc a půl v nemocnici kvůli otoku mozku a zlomeninám žeber a kotníku. Janoušek jí vyplatil 900 tisíc korun. Z 4,5letého trestu si zatím neodpykal ani polovinu.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme