Sobotka převzal protibabišovskou rétoriku, reaguje Babiš. On ani Bělobrádek ministry měnit nebudou

Předsedové hnutí ANO Andrej Babiš a KDU-ČSL Pavel Bělobrádek o změnách ministrů svých stran neuvažují. Řekli to po oznámení premiéra a šéfa třetí koaliční strany ČSSD Bohuslava Sobotky, který v pátek v dopisu členům strany avizoval, že by do měsíce mohl vládní tým obměnit. Udělat to chce na základě schůzek, které s ministry absolvuje v příštích dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Možné změny v čele resortů ovládaných ČSSD jsou v kompetenci sociální demokracie a jejího předsedy Bohuslava Sobotky, shodli se Andrej Babiš i Pavel Bělobrádek.

„Podle koaliční smlouvy má každá strana kompetenci vyměnit své ministry. Takže mně to ani nepřísluší komentovat," uvedl Babiš.

Sobotka chystá výměnu ministrů, změnit chce i svůj tým. Někteří kolegové jsou unaveni, uvedl

Číst článek

Podle Sobotky mohou změny v čele svých ministerstev zvážit i koaliční partneři sociálních demokratů, předseda hnutí ANO o tom ale neuvažuje. „Pokud náš ministr nefunguje, tak ho vyměním bez ohledu na to, že pan Sobotka mění ministry. V tom nevidím žádnou souvislost," řekl.

Změny nechystají ani lidovci, potvrdil jejich předseda Pavel Bělobrádek. „U ostatních je to věc jejich stran," dodal.

Sobotka v dopisu spolustraníkům výrazně kritizoval ANO. Vládnímu partnerovi podle něj stačí k volebním ziskům „často jen prezentace". Hnutí způsobuje, že přestává fungovat politická slušnost, protože vede konfrontační a lživou kampaň, myslí si premiér.

Podle Babiše tím Sobotka hází neúspěch ČSSD v krajských volbách na ANO. „Měl by ty příčiny asi hledat někde jinde," řekl.

Sobotkovy výroky Babiše překvapují, premiér podle něj od lídra TOP 09 Miroslava Kalouska či další opoziční strany ODS převzal „protibabišovskou" rétoriku. „My jsme žádnou agresivní kampaň nevedli, agresivní kampaň vedla ČSSD," uvedl Babiš. Dopis obsahuje tolik nepravd, že mu nemůže věřit ani sám Sobotka, uvedl.

Prezident Miloš Zeman se v úterý sejde s premiérem Sobotkou v Lánech. Do té doby se prezident nechce k plánům premiéra na obměnu ve vládě vyjadřovat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme