Ministerstvo financí prošetří Svaz bojovníků za svobodu. Nemáme důvod být nervózní, vzkazuje vedení

Český svaz bojovníků za svobodu musí vysvětlit, jak využívá peníze od státu. Žádá to po něm ministerstvo financí. Pro letošní rok dostal spolek z rozpočtu přes šest milionů korun. Objevují se ale informace o špatném hospodaření. To vedení odmítá a vzkázalo, že nemá důvod být z kontrol nervózní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Český svaz bojovníků za svobodu žádá, stejně jako další spolky nebo organizace, o peníze ministerstvo financí. Návrh na konkrétní částku pak schvalují poslanci. Bojovníci dostali pro letošní rok od státu 6,3 milionu korun.

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO ale posílá svazu dopis, kde požaduje reakci na údajné špatné hospodaření. „Budeme žádat vysvětlení, pokud se tam zneužívají prostředky, tak určitě s tím nebudeme souhlasit. Musíme to vyhodnotit a svaz se musí obhájit,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo financí se zajímá o hospodaření Českého svazu bojovníků za svobodu. Co k tomu resort vede, připomněla Veronika Hlaváčová

„Kritika je obrovská, samozřejmě se mi to nelíbí, necháme to řádně prošetřit. Pokud se to potvrdí, samozřejmě budeme proti tomu," doplnil.

Svaz bojovníků za svobodu se prý kontroly nebojí. Většina peněz od daňových poplatníků se podle předsedy Jaroslava Vodičky využívá na provoz. „Každým rokem odevzdáváme uzávěrku. To já nemám z toho obavy," prohlásil.

Vodička odmítá, že by penězi plýtval. Sám prý bere jako předseda svazu 22 tisíc hrubého. Brání se i kritice bývalých členů za to, že jezdí drahým autem s řidičem.

Svaz bojovníků za svobodu dostal v minulých dvou letech přes 20 milionů z veřejných peněz

Číst článek

„Máme 72 oblastních organizací po celé republice. Ty musíme objíždět, konference. Musíme být s těmi lidmi ve styku. Třeba za jeden den objedeme dva, tři oblastní výbory. Já jsem po operaci srdce tři roky, takže já taky nemůžu moc řídit. Že s ním jezdím domů? Ano, to je povolené," dodal.

Dotaci zváží i ministerstvo obrany

Český svaz bojovníků za svobodu chce od státu víc než šest milionů korun i pro příští rok. Žádost bude projednávat sněmovní rozpočtový výbor koncem listopadu. Václav Votava z ČSSD, který ho vede, snížení částky nenavrhne.

Na poslední schůzi jsem se cítila jako v procesu z 50. let, říká vyloučená funkcionářka Českého svazu bojovníků za svobodu

Číst článek

„Je tam řada členů, kteří se sdružují v místních organizacích, a ti si, myslím, určitě podporu zaslouží. Takže trestání těchto lidí za to, co vedení dělá, tím, že bychom jim sundaly prostředky, není určitě šťastné,“ vysvětlil v týdnu.

Opak si myslí předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Nemám v úmyslu se tomu detailně věnovat, ale pokud někdo navrhne snížení částky a dostatečně to zdůvodní, tak já to rád podpořím," oznámil.

Na Český svaz bojovníků za svobodu přispívá i ministerstvo kultury a obrany. Resort obrany řekl, že 200tisícovou dotaci pro příští rok ještě zváží.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme