Je příčetný, ukázaly posudky Čecha, který se chtěl připojit k IS. V prosinci má být obžalován

Policie už má klíčové důkazy, které mohly zvrátit případ Čecha stíhaného za pokus připojit se k bojovníkům takzvaného Islámského státu. Dorazily jí psychologické a psychiatrické posudky Jana S. Mladíka ze Spáleného Poříčí však od stíhání neuchrání. Vyšetření odborníků totiž ukázala, že je zdravý. Nadále mu tak hrozí 12 let za teroristický útok ve fázi přípravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Islámského státu

Bojovníci Islámského státu | Foto: Fotobanka Profimedia

Vyšetřovatelé a Krajské zastupitelství v Plzni dostali lékařské zprávy minulý týden. “Není tam nic překvapivého. Můžeme vyloučit, že by se trestní stíhání zastavilo pro nepříčetnost,” uvedl dozorující státní zástupce Jakub Kubias.

Zbývá několik drobností
Posudky tak odblokovaly cestu k obžalobě, podle Kubiase už zbývá dodělat jen několik drobností. “Měl bych ji podat v první polovině prosince. Obviněný se do té doby musí seznámit se spisem a policie ho musí vyslechnout,” přiblížil státní zástupce.

Jana S. ze Spáleného Poříčí letos v únoru chytili turečtí policisté během transferu na letišti v Istanbulu. Mířil do města Gaziantep poblíž turecko-syrské hranice, odkud zájemci o boj v řadách Islámského státu vyrážejí do Sýrie. Čech při prohlídce zpanikařil a prozradil, že se chce skutečně k teroristické organizaci přidat.

Počítal jsem s popravami lidí, vybíral bych je sám, vypověděl první Čech, který chtěl k IS

Číst článek

Turečtí policisté ho poté poslali zpět do Česka, kde byl původně stíhán za pokus o účast na organizované skupině. Avšak poté, co začal vypovídat, zpřísnili čeští vyšetřovatelé právní kvalifikaci a v červenci soud Jana S. poslal do vazby.

"Věděl, že když tam odjede a pak se vrátí, že by jej pravděpodobně zavřeli za terorismus, věděl, že pokud tam odjede a přidá se k Islámskému státu bojovat, je to v České republice nezákonné a mohl by být zavřený," píše se ve vazebním usnesení.

Jan S. se zároveň netajil záměrem zabíjet vojáky s civilisty a snahou rozšiřovat území Islámského státu.

Ve vazbě zřejmě zůstane až do začátku soudního procesu. Státní zástupce požádal o její prodloužení. “Žádost byla zdejšímu soudu doručena 14. října,” potvrdila mluvčí Okresního soudu Plzeň-jih Petra Sochůrková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo je Čech, který se chtěl přidat k tzv. Islámskému státu? Do Spáleného Poříčí, odkud muž pochází, se vydal reportér Radiožurnálu Lubomír Smatana

Nechtěl se hájit před soudem
Nezvyklé je, že mladík odmítl možnost soud přesvědčovat, aby ho z vazby propustil. “Obviněný nechce, aby se konalo vazební zasedání. Soudce rozhodne takzvaně od stolu,” přiblížil státní zástupce Kubias. Rozhodnutí soudu dosud neobdržel, mluvčí Sochůrková na dotazy nereagovala a advokát Jana S. s novináři od začátku kauzy nekomunikuje.

Při posledním vazebním zasedání nicméně Jan S. sliboval, že po případném propuštění by neutekl, o dění v Islámském státu se již nezajímá a nevypravil by se tam. Soud mu ale neuvěřil. Mohl by podle něj pokračovat v trestné činnosti, případně utéci. Hrozí mu totiž 12 let až výjimečný trest.

"To je velmi přísný trest. Právě ten je přitom třeba považovat za reálný, byť není vyloučeno, že v případě uznání viny jej soud může mimořádně snížit, a to vzhledem k tomu, jak nevídaně zatím obviněný napomáhá objasnit svůj údajný delikt," podotkl soud.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme