Petici vyzývající k rezignaci rektora Petra Konvalinku podepsalo už na tisíc studentů ČVUT

Rektor ČVUT Petr Konvalinka čelí kritice kvůli spolupráci s odborníkem na dotace a odsouzeným podvodníkem Miroslavem Elfmarkem. Ten údajně měl ovlivňovat chod školy. Přes tisíc studentů Českého vysokého učení technického už proto podepsalo výzvu k rezignaci rektora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový rektor ČVUT Petr Konvalinka

Nový rektor ČVUT Petr Konvalinka | Foto: ČVUT

Elfmark byl dříve Konvalinkův poradce. Nedávno ho ale soud pravomocně odsoudil za podvod a ČVÚT s ním spolupráci ukončila. Rektor kritiku omítá.

„Elfmark žádnou moc neměl. Vykonával pouze ty věci, které jsem po něm chtěl. Nikdy jsem ho nepověřil žádným řízením, podepisováním nebo jednáním,“ popisuje Konvalinka.

Konvalinka chce diskuzi

O tom, že měl problémy na ministerstvu průmyslu a obchodu prý věděl, zároveň ale tvrdí, že Elfmark na ČVUT nepřicházel do styku s žádnými evropskými projekty nebo finančními transakcemi.

První ultralehkou stíhačku na světě sestavili konstruktéři z ČVUT

Číst článek

Konvalinka zároveň dodává, že by Elfmarka znovu nezaměstnal. Studenti ČVUT plánují kvůli kauze protestovat před rektorátem vysoké školy. Konvalinka s nimi chce diskutovat a uklidnit situaci.

Rezignaci požadují i akademické senáty

„Doufám, že na demonstraci přijde dostatečný počet členů akademické obce a projeví svůj nesouhlas s jednáním pana rektora. Případná větší účast na protestu by pak přispěla k sebereflexi pana rektora,“ říká k protestu předseda akademického senátu Fakulty informačních technologií Stanislav Jeřábek.

Vedení ČVÚT přitom minulý týden rektora vyzvalo, aby vyvrátil pochybnosti o vlivu Elfmarka na jeho rozhodování. V opačném případě by měl převzít osobní zodpovědnost. Po Konvalinkově rezignaci volají kromě části studentů také některé fakultní akademické senáty.

Václav Štefan, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme