Označují mě za českého Trumpa. Neberu to jako urážku, ale ocenění, řekl k výsledkům voleb Zeman

Mám velikou radost z výsledku amerických prezidentských voleb. Chtěl bych srdečně poblahopřát Donaldu Trumpovi, řekl ve středu prezident Miloš Zeman. Pozval ho také na návštěvu Česka. Zeman naopak kritizoval média, výzkumy veřejného mínění i amerického velvyslance Andrewa Schapira. Trump se stane 45. prezidentem Spojených států amerických. O jeho vítězství se rozhodlo kolem půl deváté ráno našeho času. Posledním státem, který svými dvaceti voliteli potvrdil Trumpovo vítězství, byla Pensylvánie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman při projevu ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem

Prezident Miloš Zeman při projevu ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem | Zdroj: ČTK

„Mám velikou radost z výsledku amerických prezidentských voleb a chtěl bych srdečně blahopřát panu Donaldu Trumpovi,“ řekl na úvod Miloš Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projev Miloše Zemana k vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách.

„Souhlasím s jeho názory jak na migraci, tak i na boj proti islámskému terorismu,“ uvedl prezident. „Vážím si i způsobu Trumpova vystupování. Mluví jasně, někdy drsně, ale srozumitelně. Vyhýbá se politické korektnosti, která je spíše sbírkou nicneříkajících frází,“ vysvětlil Zeman.

„Dnes jsem odeslal nově zvolenému prezidentovi blahopřejný dopis, kde jsem ho mimo jiné pozval na návštěvu České republiky,“ uvedl prezident. „Někteří novináři mě označují za českého Donalda Trumpa. Vždy jsem toto označení bral nikoli jako urážku, ale naopak jako ocenění,“ poznamenal Zeman.

Kritika médií, průzkumů i amerického velvyslance

Český prezident ve svém projevu kritizoval média. Volby podle něj prokázaly vůli amerického lidu nenechat sebou manipulovat. Převážná většina médií totiž byla proti Trumpovi, uvedl český prezident. „Média nemají tvoři veřejné mínění, ale informovat,“ dodal Zeman.

Ve svém projevu se také opřel do amerického velvyslance v Česku Andrewa Schapira „Věřím, že vztahy se Spojenými státy se touto volbou dále zlepší a nebudou zatíženy některými nedorozuměními, jako je třeba ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentovi republiky, kam má, nebo spíše nemá cestovat, a který se jako téměř jediný z velvyslanců ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě,“ dodal Zeman.

Americká ambasáda už prezidentova slova popřela. Schapiro se podle tiskového oddělení ceremonie na Pražském hradě 28. října zúčastnil. Americký velvyslanec seděl podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu u německého velvyslance v Česku Arndta Freytaga von Loringhovena a oba byli ve Vladislavském sále vlevo vzadu.

Německé velvyslanectví v Česku odmítlo informaci potvrdit, nebo vyvrátit. Na dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu tiskové oddělení uvedlo, že se k celé situaci nemohou vyjadřovat.

5 věcí, které definovaly život i prezidentskou kampaň Donalda Trumpa

Číst článek

Zeman také zkritizoval průzkumy veřejných mínění. „Podobně jako u nás v případě krajských voleb, tak i v případě amerických voleb se výzkumníci veřejného mínění totálně zmýlili. Měli bychom se zamyslet nad tím proč," konstatoval Zeman.

„Citoval bych Jana Wericha: ‚Buď to dělají z blbosti, nebo za cizí peníze.‘ Chtěl bych vzkázat americkým i českým výzkumníkům veřejného mínění, aby neprodávali teplou vodu a uvědomili si, že když to neumí, tak to nemají dělat. Jediným skutečným výzkumem veřejného mínění jsou volby,“ uzavřel český prezident.

Budoucí americký prezident Donald Trump ve svém prvním projevu nejprve poděkoval demokratické soupeřce Hillary Clintonové. Následně vyzval Američany k jednotě.

První projev Donalda Trumpa: Slibuji, že budu prezidentem všech Američanů

Číst článek

„Nyní přišel čas, aby se Amerika opět spojila. Republikáni, demokrati, nezávislí. Přišel čas, abychom se opět spojili v jeden sjednocený národ. Slibuji každému občanovi naší země, že budu prezidentem všech Američanů,“ řekl Trump.

Dodal také, že v zahraniční politice chce s každým jednat spravedlivě. „Chci říct světovému společenství, že i když budeme americké zájmy stavět nade vše, budeme rovně a spravedlivě zacházet se všemi národy světa,“ dodal Trump.

„Kampaň skončila, naše práce ale teprve začíná," uzavřel budoucí 45. prezident Spojených států amerických.

Donald Trump, prezident USA.JPG | Foto: Reuters

Anna Jadrná, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme