Schapiro nepřišel 28. října na Hrad, prohlásil Zeman. Ambasáda se brání, fotka jí dává za pravdu

Prezident republiky Miloš Zeman opět vyostřil vztahy s americkým velvyslancem Andrewem Schapirem. Při gratulaci novému prezidentovi USA totiž velvyslance osočil, že se neúčastnil hradních oslav státního svátku 28. října. Americká ambasáda však slova hlavy státu popírá s tím, že Schapiro ve Vladislavském sále byl, a dokonce seděl vedle německého velvyslance. Jeho slova dokládají i záběry z akce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adrew Schapiro na oslavě 28. října 2016

Adrew Schapiro na oslavě 28. října 2016 | Foto: Ludvík Hradilek aktualne.cz

"(Schapiro) se jako téměř jediný z velvyslanců ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě,“ zkritizoval amerického velvyslance prezident Miloš Zeman ve svém projevu k výsledkům prezidentských voleb v USA. Uvedl také, že vztahy se Spojenými státy se po vítězství Trumpa zlepší.

"A nebudou zatíženy některými nedorozuměními, jako je třeba ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentovi republiky, kam má, nebo spíše nemá cestovat," uvedl ještě.

Schapira musel pozvat sám Hrad, říká Špaček k údajné neúčasti velvyslance USA na předávání státních vyznamenání

Číst článek

Schapiro ve Vladislavském sále

Proti slovům prezidenta Zemana se už ohradila americká ambasáda. Schapiro se podle tiskového oddělení ceremonie na Pražském hradě zúčastnil a podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu seděl vlevo vzadu, a to vedle německého velvyslance v Česku Arndta Freytaga von Loringhovena.

Označují mě za českého Trumpa. Neberu to jako urážku, ale ocenění, řekl k výsledkům voleb Zeman

Číst článek

Slova americké ambasády potvrzují i záběry z letošního předávání státních vyznamenání. Zpravodajský web Českého rozhlasu na veřejně dostupných snímcích našel důkaz, že americký velvyslanec na ceremonii skutečně byl. Na fotografii ho zachytil například i fotograf serveru Aktuálně.cz Ludvík Hradilek.

Andrew Schapiro při předávání státních vyznamenání na Pražském hradě dne 2016. | Foto: Ludvík Hradilek aktualne.cz

Německé velvyslanectví v Česku odmítlo informaci potvrdit, nebo vyvrátit. Na dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu tiskové oddělení pouze uvedlo, že se k celé situaci nemůže vyjadřovat.

Neviditelný velvyslanec? Schapiro seděl 28. října na Hradě vedle mě, potvrdil německý diplomat

Číst článek

Schapiro je vidět například i na záběrech České televize, která slavnostní událost přenášela živě. Nejčastěji ho kamera zabírá zezadu, v jednom momentu je vidět z profilu. Osoba na jeho levé straně podobou odpovídá německému velvyslanci von Loringhovenovi.

Svou přítomnost nakonec potvrdil i sám velvyslanec. „Když jsem to slyšel, tak jsem se tomu musel smát,“ okomentoval ve středu večer Schapiro v ČT Zemanovo tvrzení. Potvrdil, že 28. října na Hradě byl. Stejně jako minulý a předminulý rok.

„Možná si mě pan prezident nevšiml, nebo na mě zapomněl, nebo byl zmatený,“ dodal ještě Schapiro.

Andrew Schapiro je vidět například i na záběrech České televize, která slavnostní událost přenášela živě. | Foto: Reprofoto ČT

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ale přítomnost amerického velvyslance nadále popírá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček k americkému velvyslanci Andrew Schapirovi.

„Reakce současného velvyslance je zcela nepatřičná. Pan velvyslanec byl během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě zcela neviditelný. A co je důležité, pan prezident nyní věří v posun od ne zcela profesionálních postojů současného velvyslance. A já bych zařadil tuto reakci do těchto záležitostí. Jinými slovy řečeno, fotografie možná nějaká byla zveřejněna postskriptum, ale my jsme přítomnost pana velvyslance v žádném případě nezaznamenali," sdělil Českému rozhlasu Ovčáček.

Anna Jadrná, Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme