Ťok a spol. musí tlačit na stavaře, aby zrychlili, řekl Sobotka. Komentoval i Trumpovou a Čínu

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v pondělním vysílání Radiožurnálu rozpovídal o česko-čínských investicích, novém americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi a Ivaně Trumpové, možné velvyslankyni USA v Česku. Zopakoval také, že chce zkontrolovat práci všech členů vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

"Inspekční cestu" po vládním kabinetu zahájil Sobotka v pondělí na setkání s ministrem dopravy Danielem Ťokem (ANO). Řešil s ním mimo jiné probíhající opravu dálnice D1, s níž je Ťok podle Sobotky spokojený.

„Podle mě je ale potřeba změnit celý systém, aby stavební firmy mohly na dálnici pracovat na dvě směny,“ podotkl Sobotka. Ťokův resort by podle něj měl více tlačit na stavařské společnosti, aby intenzivněji pracovaly. Opravy by tak prý probíhaly rychleji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Sobotka se ve svých dvaceti minutách rozpovídal o budoucích plánech své vlády, Donaldu Trumpovi i jeho manželce Ivaně.

„Máme ale i stavební projekty, které finalizujeme. Mám na mysli zejména velké dopravní stavby, pro které se velmi rychle musí zajistit stavební povolení,“ popsal plány český premiér. Podle něho bude devět z nich příští rok dokončeno. V tom ho prý ujistil i ministr Ťok.

Sejdu se se všemi členy vlády, s Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem nakonec, říká Bohuslav Sobotka

Číst článek

„Musíme tyto projekty dokončit v následujícím roce. Nechci příští vládě předávat tak problematickou věc,“ dodal Sobotka. I proto se prý chce v budoucnu sejít se šéfy všech resortů a projednat s nimi plány, které musí vláda ještě splnit. Mezi nimi je i ministr kultury Daniel Herman, který minulý měsíc vyvolal pozdvižení kvůli svému setkání s dalajlámou.

Čínské investice přilákají statisíce turistů

„Už jsme to uzavřeli. Pan Herman slíbil, že bude pro příště své aktivity více konzultovat s ministrem zahraničí,“ komentuje Sobotka. Hermanovo setkání s dalajlámou mohlo ohrozit zejména čínské investice.

Právě kvůli nim by podle premiéra na letošní Česko-čínské investiční fórum mělo přijet přes čtyři sta tisíc čínských turistů. Každý z nich by přitom v Česku utratil zhruba devatenáct tisíc korun, což by pro českou ekonomiku znamenalo obrovský přínos.

Petr Hartman: Sobotka přes Ťoka útočí na Babiše

Číst článek

Trump vyhrál díky slibům

Sobotka v pořadu 20 minut Radiožurnálu okomentoval také americké volby. Donald Trump podle něj vyhrál hlavně díky svým agresivním a protichůdným slibům.

„Záleží na tom, jak vysvětlí svým voličům, že některé z nich se nedají zrealizovat. Těžko může vést obchodní válku s Čínou nebo přinutit Mexiko, aby zaplatilo za stavbu zdi na hranicích,“ odhadl premiér Sobotka. Zároveň zdůraznil, že teď záleží především na tom, jak bude politika amerického prezidenta vypadat v praxi.

Ivana Trumpová na Ještědu | Foto: Petr Gerhardt

Ivana Trumpová je výhoda pro Česko

Vedle hodocení amerických prezidentských voleb okomentoval Sobotka i informaci, že by diplomacii USA v Česku mohla zastupovat první Trumpova žena Ivana. Právě zlínská rodačka se nechala slyšet, že nabídne své služby Trumpovi, až bude vybírat nové velvyslance. Podle Sobotky je běžné, že američtí prezidenti dosazují do takových pozic své známé.

„Řada minulých amerických prezidentů sem posílala své kamarády ze studií, spolužáky nebo spolupracovníky. Pokud by se na to paní Trumpová cítila a chtěla by to dělat, tak by to bylo takové hezké podtržení linky, která spojuje Česko s Trumpem. Je to výhoda pro nás, Trump alespoň ví, kde leží Česká republika,“ dodal na závěr Sobotka.

Tereza Chlubná, Linda Nguyenová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme