Skupina poslanců navrhuje až rok vězení za hanobení prezidenta. Chce předejít urážkám a excesům

Skupina šesti desítek poslanců navrhla vrátit do trestního zákoníku čin veřejného hanobení prezidenta republiky. Za jeho spáchání by lidem hrozilo až roční vězení. Předlohu podepsali zejména zákonodárci vládních ČSSD a hnutí ANO a opozičních KSČM a Úsvitu. Před dalším projednáváním v zákonodárných sborech ji posoudí vláda. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa novela zaplňuje mezeru v právu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: David Sedlecký, Wikimedia Commons CC-BY-3.0

„Kdo veřejně hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho pravomoci a snižuje tak jeho vážnost, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci," znělo by nové ustanovení.

Předkladatelé novely chtějí doplnit také přestupkový zákon. Postih by hrozil lidem, kteří by znevážili postavení prezidenta při výkonu pravomoci.

Nechal se strhnout ke hrubé neslušnosti. Přečtěte si, proč musí muž kvůli házení vajec na Zemana před soud

Číst článek

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček řekl, že posouzení návrhu bude na zákonodárcích. Zeman se k novele podle něj nebude vyjadřovat, protože by byl ve střetu zájmů.

„V současné době jsme stále častěji svědky urážek hlavy státu, státních symbolů, avšak adekvátní ochrana zde chybí,“ píše se v novele.

Trestat urážku hlavy státu patří do historie. Politici musí něco vydržet, říká Baxa

Číst článek

Filip, který k návrhu připojil podpis, si myslí, že je konkrétním ustanovením v trestním zákoně nutné zaplnit mezeru, která v právu nyní existuje. „Vzhledem k tomu, že jsou chráněni nejen soudci, ale i úředníci i před slovními útoky, jeví se zrušení ochrany úřadu a osoby prezidenta za mezeru v právu," myslí si předseda KSČM.

„Díky této novele trestního práva a práva přestupkového by v budoucnosti nemělo docházet k excesům na adresu prezidenta republiky, k jeho hrubým veřejným urážkám," napsali autoři v čele se Zdeňkem Ondráčkem (KSČM) v důvodové zprávě. Jsou přesvědčeni o preventivním účinku navrhovaného trestného činu a přestupku a tvrdí také, že postihy by "nebyly nijak drakonické, ale měly by spíše výchovný charakter".

Jeden z navrhovatelů, poslanec Marek Černoch (Úsvit), se domnívá, že „házení vajíček, urážky a trenýrky a podobně nejsou v pořádku“. „Važme si své země, nejčelnějšího představitele, ať je to kdokoliv. A jestli s ním souhlasím nebo nesouhlasím, je věc názoru. Ale já si myslím, že urážky na prezidenta, když se člověk podívá do zahraničí, tak si všude svého prezidenta, královskou rodinu nějakým způsobem chrání,“ vysvětlil.

Kritika i z vlastních řad

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Sklenák sdělil, že pro novelu určitě ruku nezvedne. „Rád bych i nadále žil v zemi, kde se lidé mohou svobodně vyjadřovat," uvedl.

Nazrála doba, společnost je třeba umravnit, hájí Huml trest za hanobení prezidenta

Číst článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s návrhem poslanců také nesouhlasí a domnívá se, že „jsou důležitější problémy občanů, které bychom měli řešit“. „Pokud bychom obnovili takovýto trestný čin, tak by se trestní právo začalo používat v politickém souboji. Těžko říct, kde by to skončilo. Takže myslím, že lépe bude takovýto trestný čin nezavádět,“ dodal v rozhovoru pro Český rozhlas.

Poslanec za TOP 09 Jan Farský (STAN) uvedl, že předkladatelé si zřejmě myslí, že úctu lze vynutit zákony. „Mýlí se. Prezidentství nejvíce poškozuje sám Miloš Zeman, který lže, zneužívá svoje pravomoci ke mstě a ponižuje český národ před mocnými," uvedl.

Zeman by podle Farského udělal rozumný státnický krok, kdyby se proti "nesmyslnému normalizačnímu návrhu postavil". „Tím by udělal pro vážnost prezidenta více než předkladatelé," dodal.

Pospíšil: Návrat k papalášům

Neschválení novely je ve vlastním zájmu Zemana i podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. „On sám by byl v konfliktu se zákonem minimálně jednou týdně," napsal na Twitteru.

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil na stejné sociální síti napsal, že nápad poslanců "zavání návratem ke komunistické ochraně papalášů." Stačí podle něj trestnost pomluvy.

Podle Marka Bendy z ODS je návrh poslanců návratem ke královským výsadám. „Směřujeme stále více k tomu, abychom verbální trestné činy omezovali. A proč vracet tuhle téměř královskou výsadu, že hlava státu je něco jiného než zbytek představitelů země a že mám mít nějakou jinou ochranu,“ řekl.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se nechtěl k návrhu poslanců vyjádřit. „Já se k žádným legislativním návrhům nemohu vyjadřovat, protože všechny pak mohou skončit u nás s návrhem na přezkoumání ústavnosti. Český ústavní soud na rozdíl od Francouzské ústavní rady není oprávněn dělat takzvanou preventivní kontrolu ústavnosti návrhu předpisu, to zaprvé. Za druhé, ten návrh vůbec neznám, ale skutečně není vhodné, aby kdokoliv z ústavního soudu se k zákonným iniciativám vzniklým na půdě sněmovny vyjadřoval,“ Vysvětlil.

Navrhovatelé zákona podle poslaneckých klubů:
KSČM (27)
ČSSD (15)
ANO (15)
Úsvit (5)
Nez. (2)

Podle předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy by návrh poslanců měl patřit do historie trestního práva. „Osoby v politice prostě musí unést určitou vyšší míru kritiky,“ dodal. Jinak by podle něj mohli požadovat ochranu i předseda Poslanecké sněmovny, předseda Ústavního soudu a další.

Ochrana hlavy státu byla v právním systému už za takzvané první republiky, popisují autoři novely. Za socialismu bylo hanobení republiky a jejích představitelů trestným činem až s dvouletou sazbou odnětí svobody. V 90. letech minulého století ale byly tyto skutky z trestního řádu vypuštěny.

Předkladatelé poukazují také na nizozemský příklad - platnost zákona z 19. století o urážce majestátu. „Například dne 14. července 2016 uložil nizozemský soud vězení v délce 30 dní pisateli hanobného článku na Facebooku na adresu královské rodiny. Obdobně chrání zákony v jiných evropských zemích jak představitele monarchií, tak prezidenty či ústavní činitele," píše se v důvodové zprávě.

 

Předkladatelé návrhu

 
  1. Zdeněk Ondráček (KSČM)
  2. Vítězslav Jandák (ČSSD)
  3. Zdeněk Soukup (ANO)
  4. Marek Černoch (ÚSVIT)
  5. Petr Adam (NEZ)
  6. Jaroslav Foldyna (ČSSD)
  7. Zdeněk Syblík (ČSSD)
  8. Pavlína Nytrová (ČSSD)
  9. Miroslava Strnadlová (ČSSD)
  10. Richard Dolejš (ČSSD)
  11. Marie Benešová (ČSSD)
  12. Markéta Wernerová (ČSSD)
  13. Jaroslav Zavadil(ČSSD)
  14. Ladislav Velebný (ČSSD)
  15. Zuzana Kailová (ČSSD)
  16. Jaroslav Krákora (ČSSD)
  17. Stanislav Huml (ČSSD)
  18. Zuzana Šánová (ANO)
  19. Vlastimil Vozka (ANO)
  20. Milan Brázdil (ANO)
  21. Stanislav Pfléger(ANO)
  22. Jiří Běhounek (ČSSD)
  23. Marie Pěnčíková (KSČM)
  24. Hana Aulická Jírovcová (KSČM)
  25. Ivo Pojezný (KSČM)
  26. Václav SnopeK (KSČM)
  27. Jaroslav Borka (KSČM)
  28. Karel Šidlo (KSČM)
  29. Loe Luzar (KSČM)
  30. Jiří Valenta (KSČM)
  31. Josef Nekl (KSČM)
  32. Miroslav Opálka (KSČM)
  1. Alena Nohavová (KSČM)
  2. Milada Halíková (KSČM)
  3. Stanislav Grospič (KSČM)
  4. Marta Semelová (KSČM)
  5. Stanislav Mackovík (KSČM)
  6. Josef Zahradníček (KSČM)
  7. Josef Šenfeld (KSČM)
  8. Olga Havlová (ÚSVIT)
  9. Jana Hnyková (ÚSVIT)
  10. David Kádner (ÚSVIT)
  11. Martin Lank (ÚSVIT)
  12. Karel Fiedler (NEZ)
  13. Pavel Plzák (ANO)
  14. Stanislav Berkovec (ANO)
  15. Jana Lorencová (ANO)
  16. Bronislav Schwarz (ANO)
  17. Josef Hájek (ANO)
  18. Martin Sedlář (ANO)
  19. Josef Kott (ANO)
  20. Pavel Čihák (ANO)
  21. Margit Balaštíková (ANO)
  22. Dana Váhalová (ČSSD)
  23. Alexander Černý (KSČM)
  24. Gabriela Hubáčková (KSČM)
  25. Květa Matušovská (KSČM)
  26. Jan Klán (KSČM)
  27. Pavel Kováčik (KSČM)
  28. Vladimír Koníček (KSČM)
  29. René Číp (KSČM)
  30. Miroslav Grebeníček (KSČM)
  31. Vojtěch Filip (KSČM)
  32. Bohuslav Chalupa (ANO)

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme