Zeman 17. listopad veřejně slavit nebude. Albertov bude letos patřit studentům

Prezident Miloš Zeman se letos žádných oficiálních oslav 17. listopadu nezúčastní, informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Na Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva je v Praze naplánováno několik desítek různých akcí. Albertov bude díky prezidentově nepřítomnosti tentokrát patřit studentům, kteří tam loni nebyli vpuštěni kvůli účasti Zemana na protiislámském shromáždění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Události z 17. listopadu 1989 si na Národní třídě v Praze každoročně připomínají politici, studenti i veřejnost

Události z 17. listopadu 1989 si na Národní třídě v Praze každoročně připomínají politici, studenti i veřejnost | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ve čtvrtek bude mít prezident soukromý program na zámku v Lánech. Jiří Ovčáček poznamenal, že se Zeman v posledních letech účastnil akcí na Albertově a dodal, že prezident je rád, že je takový zájem ve veřejnosti o slavení 17. listopadu.

Univerzita Karlova si po loňských zkušenostech prostor na Albertově zamluvila v první možnou sekundu. Je to tradiční místo, kde si vysokoškoláci historické události spojené s listopady 1939 a 1989 připomínali. Na Albertov se studenti přesunou po tradičních pietních aktech u Hlávkovy koleje a v Žitné ulici.

Policie se připravuje na 17. listopad. Prahu čeká několik desítek akcí, řidičům se uzavře Národní třída

Číst článek

Akce má být oslavou demokracie a hodnot, na kterých stojí současná moderní společnost. Její organizátoři tvrdí, že se nechtějí vůči nikomu vymezovat. Na pódiu by měli vystoupit rektoři Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity Tomáš Zima a Mikuláš Bek a také Petr Pithart, jenž byl vybrán pro svůj podíl na demokratické transformaci země.

Jako výzva k probuzení občanské společnosti by se měly ve výroční den sametové revoluce rozeznít tisíce budíků. Vyzývají k tomu pořadatelé oslav z řad občanské společnosti, podle nichž jsou hodnoty demokracie a svobody dnes zpochybňovány či obětovány.

Budíky by měly zvonit v 19:30, tedy v době, kdy před 27 lety policejní kordon přehradil průvod studentů na Národní třídě a policisté následně studenty brutálně zbili.

Občanský budíček bude vrcholem letošního Festivalu svobody, který tvoří pietní akce, koncerty i alegorický průvod. Letos se mají všechny akce spojené v této platformě nést ve znamení probouzení občanské společnosti.

Na různých místech se sejdou také odpůrci údajné islamizace Česka. Shromáždění různé skupiny nahlásily například na náměstí Jana Palacha nebo do dolní části Václavského náměstí.

Nechal se strhnout ke hrubé neslušnosti. Přečtěte si, proč musí muž kvůli házení vajec na Zemana před soud

Číst článek

Pražská policie kvůli shromážděním a demonstracím nasadí do akce stovky policistů, počítá i s posilami z jiných krajů. V ulicích budou pořádkoví, dopravní i kriminální policisté a také antikonfliktní týmy. Dopravní podnik počítá s jedinou uzavírkou na Národní třídě, kde se uskuteční akce Korzo Národní.

Svátek 17. listopadu se bude připomínat také v regionech. Například shromáždění na náměstí Míru ve Zlíně bude reagovat i na aktuální dění na české politické scéně.

Večer se ve zlínském divadle odehraje „nekorektní kabaret" Ovčáček čtveráček, který měl nedávno premiéru a reprízy byly okamžitě vyprodány. Na představení naváže diskuse nazvaná ČR: bazar práv a svobod, které se zúčastní Milan Uhde a Jaroslav Spurný.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme