Jihomoravský kraj má nového hejtmana. Haška střídá Šimek

Hejtmanem Jihomoravského kraje se ve středu stal Bohumil Šimek (ANO). Rozhodli o tom v tajné volbě zastupitelé na ustavujícím zastupitelstvu. Šimek nastupuje po Michalu Haškovi z ČSSD, který byl v čele kraje dvě volební období.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstupující hejtman Michal Hašek a jeho nástupce Bohumil Šimek

Odstupující hejtman Michal Hašek a jeho nástupce Bohumil Šimek | Zdroj: ČTK

Koalici v Jihomoravském kraji vytvořilo ANO jako vítěz krajských voleb s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Koalice má 34 mandátů z 65.

Šimkovi při volbě dalo hlas 55 zastupitelů z 64 přítomných, Jaromíra Vítková (KDU-ČSL) chyběla kvůli schůzi Senátu. Do horní komory Parlamentu ji lidé zvolili v říjnových volbách.

Zastupitelé budou kromě hejtmana volit i pět jeho náměstků a další radní do jedenáctičlenné rady. Pět míst připadne ANO, čtyři ČSSD a po jednom Starostům a TOP 09 s Žít Brno. Šimek bude mít pět náměstků.

ANO bude mít v gesci finance, investice, majetek, školství, sport, životní prostředí a zemědělství s regionálním rozvojem venkova. ČSSD se bude starat o dopravu, zdravotnictví, sociální oblast s rodinnou politikou a kulturu s památkovou péčí. TOP 09 s Žít Brno bude zodpovídat za regionální rozvoj ve školství, marketing, vědu, výzkum, inovace a takzvaný smart region. Starostové budou mít v gesci územní plánování, takže je čeká dopracování zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje.

V opozici je KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD s SPO a zelení s Piráty. ANO získalo 15 mandátů z možných pětašedesáti. KDU-ČSL i ČSSD mají po 11, sedm KSČM, šest ODS, po čtyřech mají shodně TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD s SPO. Poslední tři získali zelení a Piráti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme