Už ne 64. Podívejte se, kteří poslanci chtějí vzít zpět podpis pod paragrafem o hanobení hlavy státu

Někteří poslanci ČSSD, kteří podepsali návrh na obnovení trestného činu hanobení prezidenta, se rozhodli vzít svůj podpis zpět. Ve středu to uvedl předseda klubu Román Sklenák. Dalším, kdo uvažuje o odvolání svého kroku, je třeba Bronislav Schwarz z ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciál Martina Veselovského na téma bezpečnost, Bronislav Schwarz

Speciál Martina Veselovského na téma bezpečnost, Bronislav Schwarz | Foto: Filip Jandourek

O tom, že část poslanců ČSSD plánuje vzít zpět svůj podpis pod návrhem informoval předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Roman Sklenák na Twitteru.

Sklenák ale dále neupřesnil, o které poslance by mělo jít. Předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka už dříve označil návrh o hanobení prezidenta za extrémní, vrátil by podle něho Česko o 27 let zpět.

Předsednictvo hnutí ANO se ve středu od návrhu distancovalo, i někteří jeho poslanci své podpisy zřejmě stáhnou. K takovému kroku je připraven například poslanec Bronislav Schwarz (ANO).

„Pokud se hnutí ANO od toho distancuje jako celek, samozřejmě odvolám podpis, nemám s tím problém," řekl. Předlohu podpořil, protože mu prý obecně vadí, když někdo uráží prezidenta.

Schwarzův kolega z klubu Vlastimil Vozka o usnesení vedení ANO nevěděl a zapochyboval o tom, zda bude přijatelné pro všechny signatáře předlohy z této frakce.

Skupina poslanců navrhuje až rok vězení za hanobení prezidenta. Chce předejít urážkám a excesům

Číst článek

ČTK ale řekl, že svůj podpis po poradě s dalšími podepsanými poslanci z klubu ještě jednou zhodnotí. „Určitě to ale není o tom, že by se člověk nechal zastrašit nějakým stranickým sekretariátem," uvedl.

Další signatář za ANO Bohuslav Chalupa o stažení podpisu neuvažuje. „Když už jsem to jednou podepsal, tak prostě ne, že bych chtěl vytrvat na nějaké hovadině, ale myslím si, že ta diskuse, která se teď vede, je sice přisprostlá, ale že bude v něčem užitečná," řekl ČTK Chalupa. Soudí, že Sněmovna novelu trestního zákoníku neschválí.

Novela ohledně hanobení prezidenta nás vrátí o 27 let zpět. Podobných extrémů bude přibývat, tvrdí Sobotka

Číst článek

Sociální demokraté, které ve středu odpoledne oslovila ČTK, o odvolání svých podpisů neuvažovali. „Obvolávají, ať odvoláme," řekla třeba poslankyně ČSSD Marie Benešová, která má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi.

Za iniciativou stojí. „Je to o omezení sprostot, která přes média na prezidenta házejí," řekla k předloze. Zdůraznila, že není z těch, kdo by si nestáli za svým přesvědčením. „Že nebudu na kandidátce, tak nebudu," dodala.

Telefonát na obdobné téma měl i poslanec ČSSD a bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil. „Já co podepíšu, za tím si stojím," uvedl. Předlohu dál podporuje i další sociálnědemokratický poslanec Stanislav Huml. "Nejsem mezi stahujícími," řekl ČTK.

Za návrhem stojí i René Číp z KSČM. "Prozatím totiž důvěřuji justici a rozhodování nezávislé soudní moci," oznámil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme