Zopakuje Okamurovo hnutí spolupráci s SPO? Na celostátní konferenci o tom rozhodnou delegáti

Do krajských voleb nešlo s nálepkou favorita, přesto se hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury dostalo do deseti regionálních zastupitelstev. Jak nečekaný úspěch potvrdit i v parlamentních volbách, budou vymýšlet delegáti na sobotní celostátní konferenci hnutí. Hlavní otázkou má být to, jestli zopakují volební spolupráci se Stranou práv občanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomio Okamura

Tomio Okamura | Foto: Filip Jandourek

Předseda hnutí Tomio Okamura je přesvědčený, že by pro ně samostatnější kandidatura byla výhodnější.

„Volební matematika je u celostátních voleb trošku jiná než u krajských. Tady by se muselo sčítat pět plus pět procent, takže já budu prosazovat tu variantu, aby naše hnutí SPD šlo do voleb do Poslanecké sněmovny samostatně, což samozřejmě nebrání tomu, aby naše krajské organizace navrhly nějaké zajímavé kandidáty, kteří mohou být i mimo naší členskou základnu,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hnutí SPD Tomia Okamury rozhodne o svém budoucím směřování. Na jaká témata se jejich konference zaměří, zjišťoval Mikuláš Klang

Okamura navíc poukazuje na to, že členská základna poměrně rychle roste. Hnutí, které vzniklo před necelým rokem a půl, má dnes osm set řádných členů, další čtyři a půl tisíce lidí na přijetí čekají.

Strana práv občanů by ale pokračování spolupráce i na celostátní úrovni přivítala, říká její místopředseda Marian Keremidský.

„Předsednictvo Strany práv občanů na svém posledním zasedání vyzvalo SPD Tomia Okamury k další úspěšné spolupráci pro parlamentní volby 2017 a je tedy na SPD, jak se k tomu postaví,“ doplnil.

Témata SPD by se pro parlamentní volby v příštím roce výrazněji měnit neměla. Hnutí se bude chtít vymezovat proti současné vládě a prosazovat boj proti zneužívání sociálních dávek nebo lichvě. S takovým programem Okamura věří, že získá osm až deset procent voličů.

Koalice Tomia Okamury neuspěla se stížností na průběh voleb ve Středočeském kraji

Číst článek

„Ten odhad osmi až deseti procent mi přijde poměrně dost přehnaný, neboť těch konkurujících poltických stran bude poměrně dost a téma Tomia Okamury postupně taky dost vyprchává,“ zhodnotil očekávání politolog Kamil Švec.

Podle Švece by ale hnutí mohl pomoct například úspěch francouzské nacionalistické Národní Fronty Marine Le Penové, se kterou SPD spolupracuje.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme