V Pecce pokáceli vánoční smrk pro Prahu, Staroměstské náměstí rozzáří příští sobotu

Strom, který bude od začátku adventu stát na Staroměstském náměstí v Praze, pokáceli v Pecce na Jičínsku. Podle dendrologů je vybraný smrk ztepilý v dobrém stavu. V centru Prahy se bude tyčit do výšky 20 metrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smrk pro Prahu v Pecce těsně před pokácením

Smrk pro Prahu v Pecce těsně před pokácením | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Víc než sto lidí na okraji Pecky přihlíželo, jak dřevorubci nejdříve strom zavěsili za vrcholek na jeřáb. K samotnému podříznutí použil lesník pilu s velkým výkonem 11 koní a délkou lišty 105 centimetrů. Takové pily se u nás běžně nepoužívají, běžné jsou třeba v jihoamerických pralesech.

Ve svislé poloze lesník 31 metrů vysoký strom zkrátil na 22 metrů. Protože část zmizí jako kotvení pod dlažbou Staroměstského náměstí, smrk se bude tyčit do výše 20 metrů.

Smrk rostl skoro 70 let na volném prostranství nedaleko lesa, a proto má pravidelné husté větve. Pražané ho dostali jako památku na majitele lesů v Pecce Františka Wolfa, který letos zemřel. Přál si, aby strom dělal radost návštěvníkům vánočních trhů.

Dlouho před pokácením strom zkoumali odborníci z Mendelovy z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně, a to třeba pomocí zvukového tomografu. Také analyzovali vzorky dřeva. Smrk je podle nich v pořádku, takže nehrozí, že by se třeba pod náporem větru zlomil a zřítil.

Dřevorubcům se podařilo napočítat 68 letokruhů | Foto: Jiří Fremuth

Medové Vánoce

Transport se smrkem má přes Jičín a Mladou Boleslav dojet na okraj Prahy v neděli večer. Na Staroměstském náměstí ho stavbaři vztyčí v noci z pondělí na úterý. Nazdobený bude na téma medové Vánoce. Poprvé se rozsvítí příští sobotu.

Smrk z Pecky měl na Staroměstském náměstí stát už loni, ale nakonec se rozhodlo, že se využije jiný strom, který se kácel dříve.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme