Světový den obětí dopravních nehod: zemřelé připomenou pieta na D1 a bohoslužby

Oběti silničních havárií v neděli připomene pietní akt u památníku na nultém kilometru dálnice D1 v Praze. Vzpomínková akce se koná u příležitosti nedělního Světového dne obětí dopravních nehod. Loni zemřelo na českých silnicích 660 lidí. Celosvětově jde každý rok o více než 1,2 milionu obětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tragická dopravní nehoda u Loun

Tragická dopravní nehoda u Loun | Foto: Hasičský záchranný sbor Úst. kraje, Michal Hrdlička

Vzpomínka na ty, kteří zemřeli na českých silnicích, se letos uskuteční už po jedenácté. Pietního aktu se zúčastní i zástupci policie, ministerstva dopravy nebo organizace BESIP.

Památku všech, kteří nedojeli do cíle, v neděli připomene také mše za oběti nehod v olomoucké katedrále svatého Václava. Odpoledne si oběti nehod připomenou účastníci bohoslužeb v dálniční kapli u Plzně a v kostele Navštívení Panny Marie v Ostravě-Zábřehu. Podrobnější informace o nedělních akcích jsou na internetových stránkách Českého sdružení obětí dopravních nehod.

V Praze sbírají plyšáky pro záchranáře. Pomohou jim uklidnit děti při nehodách

Číst článek

Nejvíce obětí letos hlásí střední Čechy. V kraji zemřelo už sto lidí. V celém Česku jich pak bylo celkem pět set.

Podle statistiky dopravní policie přišlo loni na českých silnicích o život 660 lidí. Dalších 2540 osob utrpělo těžká zranění, počet lehce zraněných překročil 24 000. Nejtragičtějším dnem roku bylo 19. září, kdy v důsledku nehod přišlo o život 11 lidí.

Podle počtu mrtvých byl rok 2015 třetí nejlepší za poslední tři desetiletí. Vůbec nejméně se na silnicích umíralo v roce 2013, kdy havárie předčasně ukončily 583 životů. Naopak nejhorší byl podle policejních statistik rok 1994, kdy si nehody vyžádaly 1473 obětí.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemře každý rok při dopravních nehodách více než 1,2 milionu lidí. Zranění utrpěná při haváriích jsou vůbec nejčastější příčinou úmrtí mladých lidí ve věkové kategorii 15 až 29 let.

ČTK, Sabina Vosecká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme