Zeman si s Forejtem promluvil, důsledky ale z chybné informace o Schapirovi nevyvodí

Prezident Miloš Zeman nevyvodí žádné důsledky z chybné informace hradního protokolu o neúčasti amerického velvyslance Andrewa Schapira na oslavách státního svátku 28. října na Hradě. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček to v úterý uvedl na své tiskové konferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jindřich Forejt na tiskové konferenci na Pražském hradě. Archivní snímek.

Jindřich Forejt na tiskové konferenci na Pražském hradě. Archivní snímek. | Foto: Filip Jandourek

Zeman se Schapirovi za chybnou informaci už dříve omluvil. „Pokud by tato informace nebyla správná, prezident republiky se samozřejmě omlouvá panu velvyslanci,“ uvedl na svých stránkách Hrad.

"Pan prezident z toho nebude vyvozovat nějaké personální nebo jakékoliv jiné důsledky. Osobní rozmluva vše vyřešila," dodal Ovčáček. S ředitelem protokolu Jindřichem Forejtem si Zeman o omylu prý promluvil.

Zeman se do Schapira opřel 9. listopadu, když přivítal vítězství republikána Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Řekl, že se vztahy se Spojenými státy nyní zlepší a „nebudou zatíženy některými nedorozuměními, jako je podle jeho názoru ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira.“

Dodal, že Andrew Schapiro se jako téměř jediný z velvyslanců nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě. Ambasáda ale tvrzení popřela. Přítomnost velvyslance na udílení státních vyznamenání navíc dokazují fotky, jak upozornil i Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Hradní protokol po tomto přešlapu kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka. „Pokud by můj tým dělal excesy jako protokol prezidenta republiky, přistoupil bych k personálním změnám,“ řekl v Otázkách Václava Moravce.

Schapiro zřejmě s nástupem nové americké administrativy na velvyslanectví v Praze skončí.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme