Fajt versus Zeman: k soudu míří další žaloba kvůli jmenování profesorů

Generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt měl být už rok a půl profesorem. Loni v květnu se ale prezident Miloš Zeman rozhodl jeho jmenovací dekret nepodepsat. Zdůvodnil to tím, že si chtěl Fajt přičíst k platu část sponzorského daru od banky, která galerii podporuje. Fajt pak podal stejně jako další dva vysokoškolští učitelé na prezidenta žalobu. Spor kunsthistorika Jiřího Fajta a Miloše Zemana projedná Městský soud v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt | Foto: Filip Jandourek

„Mně jde o bezprecedentní porušování akademických svobod, v každé demokratické společnosti toto musí být respektováno. V tomto případě je to svévolným chováním pana prezidenta flagrantně poškozováno,“ vysvětluje ředitel Národní galerie Jiří Fajt. K jeho nejmenování profesorem prý není důvod. O titul jako takový mu prý nejde.

„Titulů mám celou řadu, jsem dvakrát habilitovaný v Německu, v Čechách. Nepotřebuju další. Ale považuju to za určité završení vědecko-akademické kariéry a za uznání toho, co člověk učinil. V tom smyslu se o svoje práva budu hlásit," uvádí Fajt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud v Praze projedná další žalobu kvůli jmenování profesorů. Tentokrát půjde o případ šéfa Národní galerie Jiřího Fajta

Ten také popírá, že by chtěl navýšit ředitelský plat o část sponzorského daru, jak tvrdí prezident Miloš Zeman. Údajný plán Jiřího Fajta označil letos v červenci za pokus o úplatek.

„Odmítl jsem vysokoškolským profesorem jmenovat člověka, který požádal Komerční banku o sponzorský dar jeden milion korun ročně jako doplatek k platu. Pokládal jsem to za nemorální pokus o úplatek. Ten člověk na mě podal žalobu, tak počkáme, jak to dopadne," řekl Zeman.

Generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt podal na prezidenta celkem tři žaloby. První se týká údajné nečinnosti prezidenta a Městský soud v Praze ji projedná podle mluvčí Markéty Puci v pátek dopoledne:

Vyznamenání jako náramek přátelství. Zeman na Hradě ocenil již 40 svých kamarádů

Číst článek

„U dalších dvou zatím není naplánovaný termín jednání. Obě žaloby se týkají dopisu prezidenta republiky, ve kterém oznamuje ministryni školství, že navržené kandidáty nejmenoval profesory. Jiří Fajt v jedné žalobě žádá soud, aby platnost tohoto dopisu, tedy rozhodnutí zrušil. Ve druhé žalobě pak chce, aby soud rozsudkem určil, že bylo nedoručení rozhodnutí nezákonné."

Žaloby na prezidenta kvůli nejmenování profesorem podal také fyzik Ivan Ošťádal. Obě soud pravomocně zamítl. Ošťádal se bude bránit u Nejvyššího správního soudu.

Poprvé zasáhl prezident Miloš Zeman do jmenování profesorů v roce 2013. Výhrady měl k literárnímu historikovi Martinu C. Putnovi. Kritizoval jeho transparent na pražském pochodu homosexuálů. Nakonec mu ale jmenovací dekret podepsal a samotný diplom mu předal tehdejší ministr školství Petr Fiala, dnes předseda ODS.

Prezident Zeman udělil další dvě milosti. Jednu na žádost papeže Františka

Číst článek

Při červencové besedě s lidmi na Vysočině prezident Miloš Zeman na bystřickém náměstí řekl, že byla chyba Putnovi dekret podepsat.

„Pan Putna si ho nezaslouží, pokládám ho za exhibicionistu. To byl začátek prezidentského období, byl jsem příliš měkký. Každý člověk dělá chyby. Dneska už bych to neudělal. A jako důkaz, že jsem tu chybu napravil, uvádím to, že jsem odmítl jmenovat tři vysokoškolské profesory,“ řekl Zeman.

Vedle kunsthistorika Jiřího Fajta a fyzika Ivana Ošťádala loni v květnu prezident Miloš Zeman nepodepsal jmenovací dekret také Janu Eichlerovi z Vysoké školy ekonomické. Ten nakonec žalobu na hlavu státu stáhl.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme