Podívejte se, kde jsou v Česku opuštěné domy. Dobrovolníci jich do mapy zakreslili 1400

Osm dobrovolníků dva roky mapuje na webu Prázdné domy nevyužívané stavby napříč Českou republikou. V hlavním městě je takových domů přes 250, řada z nich se nachází v nejatraktivnějších částech Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Česku je minimálně 1444 prázdných domů.

V Česku je minimálně 1444 prázdných domů. | Foto: prazdnedomy.cz

„Asi všude v České republice mají lidé ve svém okolí prázdné budovy a projekt vznikl z frustrace z toho, že člověk s tím nemůže moc dělat,“ vysvětluje grafička Dita Krouželová.

Ona a dalších sedm dobrovolníků v prosinci založili web Prazdnedomy.cz. Od prosince 2014 na něm zaevidovali 1444 prázdných domů.

OBRAZEM: Luxus v oblacích. Na Pankráci dokončují nejvyšší bytový dům v Česku V Tower

Číst článek

„Jsme přesvědčeni, že postavený dům nemá být prázdný. Dlouhodobě prázdný dům představuje pro svou lokalitu potíže, přitahuje negativní sociální jevy a snižuje hodnotu okolních nemovitostí,“ uvádí skupina na svých stránkách.

„Nemáme zmapováno vše, databáze je živý organismus, neustále ji doplňujeme a něco se zbourá nebo zrekonstruuje. Jako prázdný dům zařazujeme i ten, který má obsazený parter s obchody, ale zbytek domu je nevyužívaný. Například Dům uměleckého průmyslu nebo Mottlův dům,” popsala práci Krouželová Českému rozhlasu Plus.

Dobrovolníci se v současnosti soustředí na medializaci nevyužitých staveb, jejich službu už ale využila i městská část Praha 7, která požádala o zmapování prázdných domů na svém území. Ty se dají využít různě. V nevyužívaném paláci v pražské Cihelné ulici se například odehrál letos už pátý ročník přehlídky tvorby vysokých uměleckých škol s názvem Pokoje. V rámci něj dostanou ateliéry možnost přetvořit prázdné místnosti dle svých představ a vytvořit tak pro návštěvníky netradiční výstavu.

V rámci projektu organizují dobrovolníci i tematické vycházky. Na nich mluví o majitelích i o historii jednotlivých staveb a účastníky učí podle čeho rozeznat prázdný dům. Poznávacími znaky jsou například nepopsané zvonky, vymlácená okna nebo přídavný zámek na dveřích.

Podívejte se na mapu prázdných domů v Česku: 

Iva-Hedvika Zýková, Jan Bartoněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme