Tisíce lidí v Praze se přišly podívat na vánoční strom. Kvůli zájmu se rozsvěcí čtyřikrát

Zaplněné Staroměstské náměstí v centru Prahy přihlíželo slavnostnímu rozsvícení 22 metrů vysokého vánočního stromu. Strom bude opakovaně rozsvěcován ještě v 18:30, 19:30 a 20:30. Na náměstí zároveň začaly tradiční vánoční trhy, které lákají na novou výzdobu z přírodních materiálů a nové prodejní stánky s českým zbožím. Konat se tu budou i dílničky pro děti, připraveno je pro ně i promítání pohádek, večery vyplní kulturní program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí | Zdroj: ČTK

Strom je nasvícen ve zlatobílých barvách s červenými prvky. Samotné rozsvěcování trvalo za doprovodu hudby několik minut. Dnes se bude ještě třikrát opakovat. Praha před rokem změnila způsob rozsvěcení zejména kvůli velkému zájmu přihlížejících a rovněž kvůli bezpečnosti.

Na náměstí se vydaly tisíce lidí, Zaplněná byla ústí ulic, které na Staroměstské náměstí vedou, i náměstí Franze Kafky.

Oproti loňsku se na trhu změnilo uspořádání stánků, letos tvoří vánoční hvězdu. Výzdoba trhů vychází z lidových motivů a dekorací. Stánky a náměstí jsou vyzdobeny perníčky, šiškami a dalšími přírodními materiály. Umístěn je tu betlém a lidé mohou vidět i živá zvířata.

„Máme připraveno trojnásobné množství stromků, až padesát, a tři tuny čerstvého jehličí, aby přírodní materiály byly v prostoru znát," řekla již v pondělí Michaela Valentová z firmy S.O.S. Dekorace, která výzdobu vytvořila.

Zakoupením ozdoby přispějete na nevidomé. Podpořte sbírku Světluška na Václavském náměstí

Číst článek

Smrk ztepilý, který zdobí centrum metropole, pochází z Královéhradeckého kraje. Vyrostl na soukromém pozemku nedaleko městyse Pecka. Strom Praze darovala rodina Wolfových jako památku na Františka Wolfa, majitele lesů v okolí Pecky.

Vánoční strom na Staroměstském náměstí | Foto: ČTK

ČTK, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme