Každou desátou dopravní nehodu způsobí v Česku zvěř. Nejrizikovější je svítání a soumrak

Za skoro devět tisíc letošních nehod může srážka aut se zvěří. Ukazují to policejní statistiky od začátku roku do konce října. To je nejvíc v historii Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divoká zvěř

Divoká zvěř | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Když porazím zvíře, jsem povinen nahlásit to revirníkovi v rajónu, a tím to pro mě končí,“ říká řidič Petr. Pokud se ale při nehodě někdo zraní nebo je škoda nad sto tisíc korun, musí řidič nehodu hlásit policii. Potvrzuje to šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

„V případě, že řidič nemá povinnost nehodu nahlásit, jedná se o dopravní nehody při kterých: nedojde ke zranění, hmotná škoda vozidel je do sto tisíc, nedojde ke škodě majetku třetí osoby - tímto ale není myšlena zvěř - nebo je situace taková, že by řidič nebyl schopen obnovit provoz. V takovém případě opravdu nemá povinnost volat policii České republiky z hlediska šetření dopravní nehody, ale je povinen postarat se o uhynulé zvíře – to znamená zavolat správci honitby nebo správce komunikace. Samozřejmě může zavolat také linku 158,“ popsal Lerch, jak se po nehodě zachovat.

Nevyhýbat se, ale brzdit

Pokud jde o domácí zvířata, ta se nesmí pohybovat po silnici. Je to přestupek a případné náklady nehody pak platí majitel. Počet nehod způsobených zvěří roste v Česku už šest let. Řidiči často chybují v tom, že se při jízdě snaží zvířeti na silnici vyhnout, popisuje koordinátor Besipu Jan Pechout.

„Nejlepší je intenzivně brzdit a co nejmenší rychlostí do zvířete narazit,“ vysvětloval Pechout.

Podle policejních statistik je to v Česku každá desátá nehoda, kterou způsobí právě srážka se zvěří. Třeba v Ústeckém kraji už rok používají elektronické plašiče. Ty fungují tak, že ve chvíli kdy auto kolem nich projíždí a světla dopadnou na přijímač, plašič začne vydávat zvuk, který je zvěři nepříjemný a zažene ji. Nejvíc nehod s lesními nebo i domácími zvířaty policisté zaznamenali na silnicích Středočeského kraje, říká šéf Besipu Martin Farář.

Nejrizikovější je svítání a soumrak

„Jednalo se o 2087 případů, naopak nejméně srážek se zvěří jsme napočítali v Jihočeském kraji, jednalo se o pouhých 38 případů. Pravděpodobnost, že srazím zvěř je nejvyšší na Vysočině, kde je zvěř u každé čtvrté dopravní nehody podílníkem na dopravní nehodě,“ sdělil Farář.

Nejrizikovějším časem bývá svítání a soumrak. V tu dobu zvěř putuje za potravou.Nehody se zvěří nepatří sice k těm s nejtragičtějším, přesto se při nich ve sledovaném obdodí těžce zranilo 15 lidí a 1 člověk zemřel.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme