Znalecký posudek v kauze Key Invest. Až pět let vězení bývalým členům představenstva

Tři exmanažeři Key Investments mají jít na pět, čtyři a tři roky do vězení za pochybné spravování peněz se škodou 873,7 milionů. Rozsudek není pravomocný. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže jim hrozilo až osm let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Key Investments

Key Investments

Všichni vinu i obžalobu odmítli. Rozsudek si dnes přišel vyslechnout Brzkovský a Štastná, Fenstererová se z jednání omluvila. S novináři nechtěli hovořit. Brzkovský pouze uvedl, že ho rozsudek poměrně překvapil.

Za důležitý důkaz Hovorka označil také ekonomický znalecký posudek. Ten ukázal, že obchody KI nebyly pro klienty výhodné a naopak byly rizikové, protože se týkaly úzkého okruhu cenných papírů.

Argumenty protistrany a znalecký posudek

Podle předsedy trestního senátu Petra Hovorky neobstála jejich obhajoba, která stála mimo jiné na tom, že klienti měli dostatek informací o tom, jak s jejich penězi nakládali nebo, že nikdy neslibovali, že peníze budou vydělávat. Z dalších důležitých důkazů vyjmenoval výpovědi poškozených, podle nichž shodně problémy začaly až s nástupem obžalované trojice. "Jednali v rozporu se zájmy svých klientů," zmínil Hovorka při zdůvodnění rozsudku, jehož přečtení zabralo přes hodinu a půl.

Kde to všechno začalo

Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007 kvůli zapojení do akciových obchodů bývalého premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Své peníze jí svěřil také někdejší ministr průmyslu za ODS Martin Kocourek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme