Příliš vysoké účty za telefon. Hůř než Češi je na tom v EU jen pár zemí

Neomezené mobilní tarify jsou v Česku jedny z nejdražších v Evropské unii. Vyšší ceny platí už jen Řekové, Maďaři nebo Bulhaři. Podle zprávy Evropské komise vydají Češi za mobilní služby dokonce až o šedesát procent víc, než je průměr unijních zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační snímek)

Mobilní telefon (ilustrační snímek) | Foto: Jan Vašek, Fotobanka Pixabay

Podle člena rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřeje Malého je to způsobené i tím, že v Česku působí jen tři operátoři a ne více společností.

„Neseme si trochu dědictví z minulosti, že tu jsou jenom tři operátoři a ne čtyři. Několika studiemi je dokázáno, že když jsou na trhu čtyři operátoři, tak je výrazně levněji, protože je větší konkurence,“ říká.

Český trh je prý typický také tím, že na něm jsou velké rozdíly v tarifech pro firmy a běžné zákazníky.

„Tím, že si operátoři masivně konkurují na trhu firem, tak to musí dohnat někde jinde. A to někde jinde je právě trh domácnostních zákazníků. To jsou ti důchodci, matky na mateřské nebo mladé rodiny s dětmi. Ti musí platit více, aby si operátor mohl konkurovat ve firemním segmentu,“ dodává.

Problémem je podle Malého i to, že se zákazníci často se svým tarifem spokojí a s operátorem už dál nevyjednávají o případném snížení ceny.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme