Oceněný bojovník s korupcí: Trestní oznámení na sebe už ani nepočítám

„Cena je takovou satisfakcí k tomu, co celá léta děláme.“ Jiří Kotek se stal jedním ze dvou laureátů Ceny za odvahu, které letos už pošesté rozdal Nadační fond proti korupci. Karlovarský zastupitel proti nekalostem bojuje už čtvrt století. Druhou oceněnou je bývalá ředitelka odboru na ministerstvu financí Martina Uhrinová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovarský zastupitel Jiří Kotek

Karlovarský zastupitel Jiří Kotek | Foto: Nadační fond proti korupci

Právě díky Jiřímu Kotkovi se Češi dozvěděli o tom, jak probíhal výběr investora pro stavbu haly, který všichni znají jako „karlovarskou losovačku“.

„Došlo k tomu, že snižovali počet účastníků ve výběrovém řízení losováním. Tak jsem se na to podíval a zjistil jsem právě ten transparentně šílený způsob toho, jakým losovali dlouhé desítky vteřin účastníky, aby našli ty správné, kteří měli postoupit do užšího výběru,“ vzpomíná, jak vše probíhalo.

Lidé už na 59letého muže podali několik trestních oznámení, vvětšinu z nich policie odložila. „Přestal jsem je počítat. Bylo jich určitě přes 20, možná 25. V podstatě všechna skončila někde. Některá se, ani nevím jak, rozplynula do ztracena.“

Upozornila na jednání podřízené a přišla o místo. Uhrinová z ministerstva financí věděla, že riskuje

Číst článek

Karlovarský zastupitel za stranu Alternativa teď řeší další podezřelý případ. „Zrovna teď máme na stole další miliardovou zakázku - integrovaný dopravní terminál na naprosto nevhodném místě, předimenzovaný pro malé 50tisícové město, sice krajské, lázeňské,“ uvádí Kotek.

Čapí hnízdo

Druhou letošní oceněnou je bývalá ředitelka odboru na ministerstvu financí Martina Uhrinová. Ta upozornila na nestandardní jednání úředníků v kauze Čapí hnízdo, když její podřízená v Bruselu údajně neoprávněně zjišťovala, jaký je stav vyšetřování.

Bývalá ředitelka odboru na ministerstvu financí Martina Uhrinová | Foto: Nadační fond proti korupci

„Minimálně nebyly dodrženy interní předpisy nebo spisový řád. Já jsem byla ředitelka, toto byl dotaz do zahraničí. Myslím, že měl mít číslo jednací a všechny náležitosti. Byl učiněn mailem, mně nebyl zaslán ani v kopii,“ říká Uhrinová. Celý rozhovor s laureátkou si můžete přečíst zde.

Nadační fond letos ceny rozdal pošesté. Mezi laureáty patří třeba odvolaný náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht nebo současný senátor Libor Michálek. Nadační fond mezi oba letošní laureáty rozdělil téměř 300 tisíc korun.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme