V Česku se narodilo víc dětí mimo manželství než v něm. Sňatků přitom přibylo

Počet obyvatel Česka se za poslední tři čtvrtletí zvýšil o 18 600. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad. V Česku tak žije 10,6 milionu lidí. Na rostoucím počtu obyvatel se podle statistiků podílela především migrace, nejvíce se přistěhovalo Slováků a Ukrajinců. Zároveň se víc lidí narodilo, než zemřelo. Přírůstek se však týkal jen dětí narozených mimo manželství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

miminko

miminko | Foto: Fotobanka Pixabay

„Během prvních 9 měsíců se živě narodilo 85 400 dětí, to je o 1200 více než ve stejném období minulého roku. Přírůstek se týkal pouze dětí narozených mimo manželství, počet dětí narozených vdaným ženám se nepatrně snížil. Celkem se mimo manželství narodilo skoro 49 procent dětí,“ vysvětlila Michaela Němečková z Českého statistického úřadu.

V porovnání s loňským rokem přibylo prvorozených dětí. Mezi rodičkami převažovaly ženy ve věku 30 a 31 let, prvorodičkám bylo nejčastěji 29 let.

Od ledna do konce září zemřelo 79 400 obyvatel, což je o pět tisíc méně než v loňském roce, kdy byl počet zemřelých za tři čtvrtletí nejvyšší za posledních 18 let. Muži umírali v průměru ve věku 72,2 roku, ženy ve věku 79,1 roku.

Víc sňatků i rozvodů

Ve srovnání s předešlým rokem bylo evidováno také více sňatků, dohromady 43,4 tisíce, meziročně o 1700 víc. Nejvíce sňatků se konalo v červnu. Proti loňsku přibylo jak prvních sňatků, tak těch vyšších pořadí. Ve více než dvou třetinách případů uzavřeli sňatek dva dosud svobodní snoubenci.

Mírně vyšší byly i počty rozvodů. Soudy rozhodly o rozvodu u 19,2 tisíce manželství. „Nejčetnější byly rozvody v devátém roce trvání manželství, odrážejíce vysoký počet sňatků v roce 2007. Intenzita rozvodovosti byla však nejvyšší ve čtvrtém až šestém roce manželství,“ uvádí ČSÚ.

Do Česka se za tři čtvrtletí přistěhovalo zhruba 27 600 lidí. Naopak do zahraničí se vystěhovalo přibližně 15 100 lidí.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme