Lékařům chybí peníze na léčbu rakoviny krve. Drahé léky potřebuje čím dál více nemocných

Česká hematologická onkologie se potýká s nedostatkem peněz. Zatímco léčba nemocných pacientů je stále účinnější, zdravotní péče o ně je velmi drahá. Počet nemocných se zhoubnými nemocemi krve se každoročně zvyšuje o čtyři tisíce lidí. Dnes jsou jich celkem desítky tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zbytky léků

zbytky léků | Foto: Fotobanka Pixabay

Léčba hematoonkologických nemocí je v tuzemsku podle předsedy České hematologické společnosti Jaroslava Čermáka stále účinnější.

„Počet nemocných narůstá ve všech diagnózách. Léčba je dnes výrazně efektivnější, než byla. Pacienti se dožívají třeba i šestinásobku, jejich počet se ale hromadí,“ popisuje Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zatímco nemocných přibývá, peněz na jejich léčbu ubývá. Na drahé léky, léčící rakovinu, putují ročně miliony korun.

Mnoho pacientů přitom bere léky celoživotně. Podle brněnského přednosty Interní hematologické a onkologické kliniky Jiřího Mayera jsou ale velmi drahé.

“Hematologická onkologie má hodně drahých a nových léků. V řadě případů jim ještě ani nevypršel patent. Jinou léčbu ale zatím nemáme, nádory zabrzdíme často právě těmito prostředky,“ řekl Mayer.

Stav je neudržitelný

Na léčbu zatím dosáhnou všichni, podle lékařů je ale tento stav neudržitelný. V Česku celkem funguje osm center specializované hematologické péče. Například v brněnském centru stála letos léčba pacientů s rakovinou krve kolem půl miliardy korun.

Až čtvrtina lidí v Česku kupuje léky přes internet. Důvodem jsou výhodnější ceny i pohodlí

Číst článek

Podle platné úhradové vyhlášky ale nemocnice dostala za tuto léčbu jen 416 milionů. Deficit, odhadnutý pro příští rok, je přitom téměř sto milionů korun.

Podle české hematologické společnosti by bylo řešením dvacetiprocentní skokové navýšení úhrad zdravotních pojišťoven. Ministerstvo zdravotnictví dělá podle tiskové mluvčí Štěpánky Čechové všechno pro to, aby šlo do úhrad za tento typ léčby maximální možné množství peněz z veřejného zdravotního pojištění.

Andrea Skalická Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme