Další prezidentská milost. Dostal ji recidivista s vážným onkologickým onemocněním

Prezident Miloš Zeman udělil další milost. Tentokrát ji dostal recidivista odsouzený za majetkovou trestnou činnost. Prezident přihlédl k vážnému onkologickému onemocnění odsouzeného. Oznámil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0

„Prezident republiky přihlédl k závažnému onkologickému onemocnění omilostněného, který nyní podstupuje náročnou a dlouhodobou léčbu, a prominul mu zbytek souhrnného trestu odnětí svobody uloženého za majetkovou trestnou činnost," uvedl Ovčáček.

Soud podle Ovčáčka odsouzenému trest několikrát přerušil kvůli jeho zdravotnímu stavu. „Toto humanitární gesto učinil pan prezident přesto, že odsouzený je značným recidivistou, přihlédl však rovněž k povaze trestných činů, kterých se dopustil,“ dodal Ovčáček.

Milost prezidentovi předložil ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Zeman jednou porušil svá pravidla

Jedná se o šestou milost, kterou Zeman udělil. Na začátku svého mandátu totiž Zeman stanovil přísná pravidla pro udělování milostí. Prezident ji udělí pouze tehdy, pokud zdravotní stav odsouzeného je vážný, nebyl spáchán závažný trestný čin a žadatel má rodinné zázemí, které ho může přijmout.

Naposledy udělil Zeman milost dvěma ženám na konci listopadu. Jedna nesplňovala jeho podmínky, ale přimlouval se za ni i papež František. Odsouzená totiž vychovávala dítě ve vězení, které by jí muselo být odebráno. Překročilo totiž věkovou hranici, kdy ještě může pobývat s matkou ve vězení. Žena si už navíc větší část trestu odpykala.

Prezident Zeman udělil další dvě milosti. Jednu na žádost papeže Františka

Číst článek

Druhá omilostněná žena byla dlouhodobě psychicky nemocná a kvůli tomu jí už byl několikrát přerušen trest. Stejně jako v případě první ženy byla ve vězení poprvé. Soud ji potrestal za podvod, zpronevěru a trestnou činnost spojenou s konkurzem. Téměř polovinu trestu už odsouzená vykonala, je vyššího věku a vzhledem ke kladnému hodnocení byla přeřazena do vězení s mírnějším režimem.

Předchozí tři milosti udělil prezident dlouhodobě nemocným vězňům. Každý rok dostane ministerstvo spravedlnosti asi 600 žádostí o milost od odsouzených nebo jejich blízkých. Drtivou většinu ale zamítne, protože nesplňují prezidentovy podmínky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme