Kauza ROP: policii na stopu Nováka s Ježkem přivedl starosta. Unesl mě, tvrdí Kušnierz

Jeho jméno dosud v souvislosti s velkou dotační razií na severu Čech nepadlo. Jak přitom uvádějí sami policisté, právě starosta Moldavy Jaroslav Pok může za to, že se jim podařilo rozkrýt do té doby neproniknutelný systém manipulací s dotacemi, do něhož byli zapojeni přední politici, úředníci a podnikatelé z Ústecka a Karlovarska. Pok policii předal zásadní materiály rozkrývající pozadí údajné dotační mafie. Právě pod jejich tíhou se následně rozmluvil exšéf dotačního úřadu Petr Kušnierz, bez jehož výpovědi by policie zřejmě skupinu nikdy neodhalila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koláž Novák - Ježek

Koláž Novák - Ježek | Foto: koláž Český rozhlas

23. září 2015. Den, kdy ve vyšetřování podezřelých dotací na severu a západě Čech přišel zlom. Na policii dorazil Jaroslav Pok, starosta, podnikatel a muž známý vazbami na Alexandra Nováka a Daniela Ježka. Nepřišel s prázdnou, kriminalistům předal cenné materiály, které získal od Petra Kušnierze.

"Spočívají v rukou psaných vyjádřeních, v tabulce obsahující seznam o dotace soutěžících projektů s vepsanými poznámkami u některých z projektů a ve zvukovém záznamu spontánní výpovědi Kušnierze uloženém na paměťovém médiu diktafonu," líčí policie v nejnovějším obvinění, s nímž se Zpravodajský web Českého rozhlasu seznámil. Na jeho základě od minulého týdne stíhá 24 lidí. Kromě Kušnierze, Ježka s Novákem šetří detektivové také bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou, jejího někdejšího náměstka Arno Fišeru či vlivného zápodočeského sociálního demokrata Jakuba Pánika.

O dotačních miliardách na severu rozhodovali Novák s Ježkem. Oslovovali je Kapitán a Pan velkomožný, píše policie

Číst článek

Nebýt Poka, detektivové by se k nim zřejmě nikdy nedostali. Případ prověřovali od roku 2013, po dvou letech ho ale odložili pro nedostatek důkazů. Po tom, co však prostudovali získané materiály, na nichž Kušnierz popisuje, jak skupina přihrávala dotace "tlačeným" projektům, případ 19. října 2015 znovu otevřeli a exředitele dotačního úřadu si předvolali.

Problémy starosty Poka
Jméno starosty Moldavy na Teplicku Jaroslava Poka je spojováno s řadou podezřelých akcí. Přidělil si například obecní byt, chtěl od obce příspěvek na soukromý telefon, nelegálně postavil elektrárnu a čelil obvinění za pokus o podvod při čerpání dotace na likvidaci škod po povodních z roku 2009.

Kušnierz začal mluvit

"Pod tíhou předložených důkazů se v plné míře doznal k tomu, že se nejdříve jako člen hodnoticí komise přímo podílel na protiprávním ovlivňování výběru objektivně nejvhodnějších projektů, a to tak, že předložené projekty ve skutečnosti vůbec nestudoval, natož aby je objektivně zhodnotil," popisují policisté moment, kdy nastal v případu obrat.

Nejasné jsou okolnosti, za jakých Pok materiály získal. Kušnierz je letos v březnu popsal u soudu, který ho poslal na sedm let za mříže, opět za machinace s dotacemi. Vypověděl, že Pok ho de facto pod záminkou, že po něm jde najatý zabiják z Ruska, unesl, držel ho na několika místech a donutil sepsat, jak ovlivňování dotací probíhalo.

K čemu chtěl Pok původně materiály využít, je nejisté. Mohlo to být proti podnikatelům, s nimiž vedl obchodní spory. Jedna ze složek byla nadepsána jménem byznymana a bývalého severočeského šéfa ČSSD Petra Bendy, jenž působil jako někdejší člen dotačního výboru regionální rady.

Jaroslav Pok | Foto: repro

'Nechci se s vámi bavit'

Sám Pok celou věc komentovat nechce. "Já jsem nic nepředával, nechci se vámi bavit," položil telefon. U soudu letos v březnu ale verzi o únosu popřel. „Neudělal jsem nic, co by smrdělo. Kušnierz přišel na návštěvu, neměl kam jít, chtěl se někde ukrýt, tak jsem mu poskytl pelíšek,“ uvedl. Možný únos nicméně vyšetřuje policie.

Bývalý ředitel dotačního úřadu na dotaz nereagoval vůbec. Policii ale věrohodnost materiálů od Poka potvrdil. "Veškeré rukou psané dokumenty a poznámky napsal vlastnoručně, poté je vlastnoručně podepsal a pro zdůraznění jejich věrohodnosti nechal podepsat i svou dospělou dcerou, zvukovou nahrávku pak sám spontánně namluvil do diktafonu, a to v úmyslu podpořit věrohodnost svých písemných vyjádření. Zároveň zdůraznil, že vše, co je obsaženo v uváděných písemných materiálech i na zvukové nahrávce, se v plné míře zakládá na pravdě," uvádí detektivové.

Na stopě velkých ryb

Když Kušnierze loni 10. prosince obvinili, ukázal na další. "Toto jeho jednání nebylo ojedinělé, ale docházelo k němu v celé řadě dalších souvisejících případů, že ve svém souhrnu mělo jeho protiprávní jednání dílem podobný charakter jako skutky, pro které již je stíhán, dílem však i charakter odlišný, a že se na něm různým způsobem a různou měrou podílela celá řada dalších osob, ať již z řad zaměstnanců dotačního úřadu nebo hodnotitelů, zejména však pocházejících z politicko-podnikatelského prostředí Ústeckého a Karlovarského kraje," popisuje obvinění moment, kdy se detektivové dostali na stopu "velkých ryb" v čele s Novákem, Ježkem a Vaňhovou.

Podezřelé projekty z ROP Severozápad: projděte si v mapě jeden po druhém

Kriminalisté přiznávají, že bez Kušnierze by se jim to nepovedlo. "Právě jeho výpovědi považuje policie pro danou trestní věc po důkazní stránce za stěžejní, neboť poté, co všechny tyto výpovědi opakovaně pečlivě posoudil a i nadále ve vztahu ke všem ostatním dosavadním zjištěním opakovaně a kontinuálně posuzuje, se znovu a znovu utvrzuje v přesvědčení, že veškeré Kušnierzem uváděné skutečnosti plně korespondují s dalšími důkazy, kterými policie v současnosti disponuje," uvádějí detektivové.

Policie: Cinkli přes 500 projektů

Z obvinění vyplývá, že Kušnierz a další úředníci s politiky spolupracovali podle rozkazů Ježka s Novákem. Takto se jim podle vyšetřovatelů podařilo ovlivnit přes 500 dotačních projektů. Skupina měla nejdříve ústní a později písemnou dohodu, že 60 procent dotačních peněz proudilo na "tlačené" projekty v Ústeckém a zbytek na projekty v Karlovarském kraji.

Policie skupinu viní mimo jiné z poškozování zájmů EU, uplácení či zneužití pravomoci. Obstavila také desítky nemovitostí. V případě Ježka se například jedná o 41 nemovitostí. Právě podnikatel Ježek skončil jako jediný ve vazbě.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme