Další rok Sobotkova premiérování: Kauza Altner, volební prohry, odvolání Dienstbiera s Němečkem

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má za sebou další rok ve funkci. Rok, ve kterém jeho strana prohrála soud s právníkem Zdeňkem Altnerem a ztratila vedení v sedmi krajích. V Senátu získala jen dva mandáty, což je třetí nejhorší výsledek ve volbách do horní parlamentní komory. Podle premiéra potřebuje sociální demokracie změny, a tak reagoval výměnou sociálně demokratických ministrů zdravotnictví a lidských práv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka v Interview Plus

Bohuslav Sobotka v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

V březnu přišel první letošní vážný problém premiéra Bohuslava Sobotky. Soud rozhodl, že ČSSD musí zaplatit Zdeňku Altnerovi přes 300 milionů korun za jeho právní služby ve sporu o Lidový dům. Částka převyšuje roční rozpočet strany, která se proto dovolala k Nejvyššímu soudu.

Výrok roku podle Macháčka: Sobotka chce oslovit mladé městské voliče, ale podepsal pročínský dokument

Číst článek

„Ten spor je neblahé dědictví z 90. let, kdy ve vedení sociální demokracie byli Ivo Svoboda i Miloš Zeman. Tehdy byly podepsány příslušné smlouvy. Na základě těch smluv následně rozhodovaly soudy,“ řekl k soudnímu rozhodnutí Sobotka. Bál se, aby bylo na říjnové volby. V listopadu ale Zdeněk Altner umřel a Nejvyšší soud tak rozhodne až po dědickém řízení.

V létě přišla jedna z největších krizí Sobotkovy vlády. Spor o reorganizaci části policie, která sloučila protimafiánský a protikorupční útvar do Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO), největší Sobotkův politický soupeř, obvinil ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), že tím poškodil policii a ohrozil vyšetřování. Hnutí kvůli reorganizaci zvažovalo setrvání ve vládě. „Tento krok skutečně vyvolává znepokojení u vícera bezpečnostních složek,“ prohlásil Babiš.

Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

V červnu odešel na protest proti změnám od policie Robert Šlachta, bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Premiér ale trval na svém a ministr vnitra reorganizaci podepsal. Přesto spolu oba největší političtí rivalové zůstali ve vládě.

Dvě vítězství v krajích, dvě v Senátu

V podzimních krajských volbách ztratila ČSSD vedení v sedmi krajích. Udržela jen Jihočeský kraj a Vysočinu. Podle premiéra dali lidé v krajích přednost změně. „V těchto krajských volbách dominovaly strany vládní. Samozřejmě nás mrzí, že jsme skončili až na druhém místě,“ řekl Sobotka. V krajských volbách triumfoval Andrej Babiš.

Pro premiéra přišla o týden později další prohra. Ve druhém kole senátních voleb získala ČSSD jen dva mandáty. Čím větší byl volební neúspěch, tím sílila kritika předsedy uvnitř strany. Podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly je sociální demokracie pro lidi nečitelná.

Zhruba měsíc po prohraných volbách reagoval premiér výměnou dvou sociálnědemokratických ministrů. Místo Svatopluka Němečka teď řídí zdravotnictví bývalý ředitel pražské motolské nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD). Na místo ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera nastoupil poslanec Jan Chvojka (ČSSD).

Vzpomíková akce při příležitosti výročí okupace 1968 - Jiří Dienstbier | Foto: Vojtěch Man

Ministři neměli problémy, ale...

„Pan ministr Němeček a pan ministr Dienstbier neodchází z vlády proto, že by měli jakékoliv problémy. Neodchází proto, že by měli jakékoli skandály. Ale prostě chci, aby kurz sociální demokracie byl zřetelnější, a současně také chci, aby tým, který je ve vládě, a vláda jako celek byla výkonná až do konce volebního období,“ vysvětlil změny v kabinetu premiér.

Místopředseda vlády Andrej Babiš konec dvou sociálnědemokratických ministrů uvítal. Změny ve vládě krátce před sněmovními volbami jsou ale podle něj zbytečné.

V prosinci premiér informoval, že jeho strana chce voliče oslovit zásadní reformou daní. Současný systém podle něj příliš nahrává velkým a bohatým. Bohuslav Sobotka chce na jarním sjezdu své místo v čele strany obhájit. Příští rok ukáže, jestli se ČSSD podaří ve sněmovních volbách získat ztracené voliče zpět.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme