Pacientka žaluje VZP. Novou pomůcku usnadňující chůzi jí pojišťovna neproplatila, jiné ženě ano

Mladá žena, která trpí roztroušenou sklerózou, žaluje VZP kvůli odmítnutí péče. Pacientka žádala příspěvek na elektrický stimulátor, který jí usnadňuje chůzi. Ačkoliv jí lékař zařízení doporučil a schválil, pojišťovna příspěvek odmítla uhradit. Nedávno přitom jiné pacientce přiznala 75 % ceny. Paní Ivana se proto chce o zdravotní péči soudit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto)

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ivana Freiová má roztroušenou sklerózu od 19 let a poslední měsíce má potíže s chůzí. Nervy na noze, které zvedají špičku, jí přestávají fungovat. Často zakopává, bojí se pádu, a tak se neobejde bez berlí. Na jaře si vyzkoušela speciální přístroj, který se připevňuje na nohu pod kolenem. Při chůzi vysílá elektrické impulzy, které stimulují nervy a zvedají špičku nohy.

„Nemusela jsem se nikoho přidržovat a opírat se o hole. To byl zlomový okamžik, kdy jsem říkala: to je prostě pecka,“ vzpomíná Ivana Freiová.

Pacienti s roztroušenou sklerózou by mohli získat lepší pomůcky. VZP podpoří jednotlivce

Číst článek

Zažádala proto svou pojišťovnu o příspěvek na pořízení přístroje za zhruba 120 tisíc korun. Ačkoliv měla doporučení lékaře, pojišťovna její žádost odmítla. Nedávno přitom jiné pacientce příspěvek na tento přístroj ve výši 75 procent ceny přiznala. Ivana Freiová proto podala na VZP žalobu.

„Nevidím důvod, proč bych se měla vracet k dlaze a k chodítku, které mi proplatila VZP, když vím, že tady je možnost, abych byla nezávislá a soběstačná,“ vysvětluje pacientka.

Stimulátor podle VZP není na seznamu hrazených prostředků

Všeobecná zdravotní pojišťovna přistupuje k žádostem individuálně. „Bylo vyhověno na základě posouzení individuální žádosti, to znamená v jednom konkrétním případě, a stejným způsobem bude Všeobecná zdravotní pojišťovna postupovat i nadále. Prostředek WalkAide není zařazen mezi zdravotnické prostředky, které by měly být paušálně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,“ říká mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Podle experta na zdravotnické právo Jana Zahálky by v případě nových přístrojů a léčby pojišťovny měly na péči přispívat 75 procenty ceny, pokud ji doporučí ošetřující lékař.

Důchodce, senior, stáří, chodítko | Foto: Fotobanka Pixabay

„Tam by úhrada měla fungovat takzvaně ‚bez dalšího‘. Takže pokud doktor řekne: ‚tohle je případ na takovou zdravotnickou pomůcku,‘ a ta zdravotnická pomůcka není uvedena ani v jednom ze zmiňovaných seznamů uvedených v zákoně, tak se jedná o zdravotnický prostředek hrazený ze 75 procent,“ tvrdí Zahálka. Pojišťovna prý ani nemá právo přivolat revizního lékaře.

Stimulátor má i rehabilitační účinky

Neuroložka Eva Krasulová z Centra pro léčbu roztroušené sklerózy ze Všeobecné fakultní nemocnice nedávno řekla, že přístroj nejen pomáhá v chůzi, ale má navíc rehabilitační účinky.

„Dochází k zlepšení vedení toho signálu periferním nervem a tím se neustále dává impulz svalu k určité činnosti stejně, jako když s tou nohou rehabilitujeme a cvičíme. Takže je dnes popsáno právě při používání tohoto přístroje, že sval pak může i zmohutnět a zesílit,“ říká Eva Krasulová.

Právník Jan Zahálka se domnívá, že paní Ivana má šanci se žalobou uspět i proto, že jedna pacientka příspěvek od VZP už dostala. Zároveň ale chápe přístup pojišťovny, proč rozhoduje o nových metodách léčby individuálně.

Jednodušší ale dražší. Všeobecná zdravotní pojišťovna mění způsob hrazení pro pacienty se vzácnými onemocněními

Číst článek

„Klíčovou roli bude hrát lékařské posouzení celého případu. Tady samozřejmě nemůže zdravotní pojišťovna ani při dobré vůli úplně takzvaně zavřít oči a otevřít peněženku, protože by tím otevírala vrátka neuvěřitelnému množství firem, které nabízejí spoustu produktů, které jsou dle jejich tvrzení samozřejmě vždy lepší než ty konkurenční a ty stávající,“ říká Zahálka.

Chybí správný úřad?

Všeobecná zdravotní pojišťovna tvrdí, že její postup je právně v pořádku. „VZP se musí řídit platnou legislativou, a nikoliv přáním nejrůznějších nátlakových skupin. Nicméně samozřejmě nikomu neupíráme právo nechat náš postup přezkoumat soudem,“ říká mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha v Česku chybí úřad, který by nové moderní metody léčby nezávisle a objektivně posuzoval, aby mohly být bez dohadů zařazeny do péče placené ze zdravotního pojištění.

dab, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme