Meteorologové varují před silným větrem. Na horách hrozí tvorba sněhových jazyků

Na většině území České republiky bude vát silný vítr. Podle meteorologů v pondělí odpoledne zejména na severu, postupně se rozšíří i do ostatních částí země. Výstraha platí až do úterního večera. Na horách v Čechách může vítr v úterý a v noci na středu doprovázet tvorba sněhových jazyků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ukazatel směru větru, vítr

ukazatel směru větru, vítr | Foto: Fotobanka Pixabay

Odpoledne při přechodu studené fronty zesílí západní až severozápadní vítr v nárazech až na 70 kilometrů za hodinu, na horách až na 110, a to zejména v severní polovině Čech a na Českomoravské vrchovině. V úterý bude po většinu dne vát silný západní až severozápadní vítr v nárazech až 90, na horách kolem 110 kilometrů za hodinu.

Podle meteoroložky Mileny Ferebauerové se v pondělí odpoledne také ochladí. Ledovka ale na většině území nehrozí. „Srážky budou většinou sněhové a tím, že budou teploty kolem nuly nebo slabě nad ní, tak hlavně ve městech by sníh, který by případně napadl, měl tát.“

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí pro Prahu, Vysočinu a kraje Středočeský, Karlovarský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký od pondělníchh 15:00 do úterních 21:00. Pro kraje Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský je výstraha v platnosti od úterních 06:00 do 21:00.

Sněhové jazyky se pak mohou tvořit v polohách od 700 metrů nad mořem, a to v krajích Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém.

Řidiči by podle meteorologů měli jezdit maximálně opatrně, protože větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelným. Na horách mají lidé omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

ČTK, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme