Kauzy roku 2016: policisté po 20 letech odhalili vraha šéfa českého podsvětí Antonína Běly

Málokdy se povede policistům objasnit vraždu po dvaceti letech. Letos se to ale podařilo policejnímu týmu Tempus. Krátce před promlčením obvinili dva muže kvůli vraždě jednoho z nejobávanějších šéfů českého podsvětí 90. let Antonína Běly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrob Františka Mrázka na hřbitově v Českém Brodě

Hrob Františka Mrázka na hřbitově v Českém Brodě | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-2.5, JanSuchy

Policie letos na jaře kvůli vraždě obvinila Pavla Šrytra, který v minulosti pracoval jako bodyguard nejdříve pro Bělu a pak pro mafiánského bosse Františka Mrázka. „Bylo zahájeno trestní stíhání dvaapadesátiletého muže ze severních Čech pro trestný čin vraždy,“ řekl letos v březnu žalobce Tomáš Milec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie obvinila vrahy bývalého mafiánského bose Antonína Běly. Více si poslechněte v reportáži Markéty Chaloupské.

Za pár dnů detektivové chytili i druhého podezřelého, bývalého člena zásahové jednotky URNA Jána Kaco. Podle policie Kaco se Šrytrem na Bělu před jeho vilou v Úvalech u Prahy vypálili 33 ran ze samopalů. Šéfa podsvětí dvacetkrát zasáhli, jednou přímo do hlavy.

Teď se ale vyšetřování komplikuje. Jedna z důležitých svědkyň odvolala svoji výpověď. „To je, řekl bych, jedna ze závažných skutečností, s kterými jsem zvědav, jak se soudy vypořádají,“ říká Šrytrův advokát Miroslav Kříženecký. Detektivové ale věří, že případ dotáhnou. Mají totiž i výpověď svědka, který tvrdí, že se mu Šrytr s vraždou svěřil.

Policie prověřuje desítku vražd, které souvisí s Mrázkem

Klíčový bude ale leden, kdy mají detektivové vyslýchat svědky na Slovensku. Jak Kaco, tak Šrytr totiž tvrdí, že v době vraždy byli na Slovensku.

Už před dvaceti lety byli detektivové přesvědčeni, že za vraždou byl mafiánský boss František Mrázek. Běla se spolu s Mrázkem totiž rozhádali o majetek. Důkazy o tom, že si vraždu Běly objednal Mrázek, však tehdy policie neměla.

Hrob Františka Mrázka v Českém Brodě | Foto: Wikimedia Commons Public domain Jan Suchý

Sám Mrázek byl zavražděn o deset let později. Vrah je dodnes neznámý. „Střelec byl vzhledem k tomu, že padla jen jedna rána, jeden. To ale neznamená, že na místě musel být nutně sám. Tam mohli být další lidé, kteří mu takzvaně kryli záda, mohli se tam vyskytovat už nějakou dobu předtím. Víme také, že znal zvyklosti Františka Mrázka. Věděl, že zhruba deset minut před odjezdem mu vždycky jeho ochranka startuje auto,“ popsala jeho vraždu Blanka Kosinová z policejního prezídia.

Kromě vraždy Běly policie prověřuje desítku dalších vražd, které nějak souvisí právě s Mrázkem.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme