To není ODA, Sehnal si jen půjčil značku pro svůj podnikatelský projekt, nelíbí se Kroupovi

Politolog Daniel Kroupa, který společně s Pavlem Bratinkou v devadesátých letech Občanskou demokratickou alianci zakládal, nechce, aby se strana miliardáře Pavla Sehnala jmenovala právě ODA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filozof Daniel Kroupa z ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně

Filozof Daniel Kroupa z ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Kroupa tvrdí, že Sehnal se nepokouší obnovit stranu ODA. „On si pouze půjčil značku pro svůj podnikatelský projekt. To je důvod, proč se mi to nelíbí,“ řekl Kroupa.

Sám Kroupa připouští, že z právního hlediska se Sehnal žádné přestupku nedopustil. Podle něj ale porušil morální právo. „A to porušil zcela zjevně,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zakladatele ODA a politologa Daniela Kroupu vyzpovídala Helena Šulcová.

Sehnal už dříve oznámil, že by se chtěl v lednu sejít s oběma původními zakladateli ODA. Kroupa se ale tohoto setkání neplánuje účastnit. „Nechám to na Bratinkovi,“ vysvětlil a doufá, že se podaří přesvědčit miliardáře, aby svou novou stranu přejmenoval.

Podle politologa ale není pronikání podnikatelů do politiky nic nového. V první fázi si totiž podnikatelé platili lobbisty, aby ovlivňovali politiky. V druhé fázi do politiky nasadili své klienty, proto ji nazývá fázi klientskou. „Nyní se nacházíme ve třetí fázi, kdy do politiky vstupují sami. To je fáze oligarchická,“ řekl.

Podařilo se to podle Kroupy Andreji Babišovi a jeho straně ANO a předtím Věcím veřejným. „Zdá se, že je to schůdná cesta, jak prosadit své zájmy,“ dodává.

Helena Šulcová, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme