Ústavní soud se zastal pozůstalých ženy, která po porodu zemřela. Případ vrátil Nejvyššímu soudu

Novou šanci na odškodnění dostali pozůstalí po ženě, která zemřela po porodu v Zábřehu na Šumpersku. Ústavní soud v úterý vrátil případ Nejvyššímu soudu k novému rozhodnutí. Manžel, syn a rodiče zemřelé ženy se dosud neúspěšně domáhali náhrady újmy za zásah do soukromí a práva na rodinný život. Žaloba směřující proti firmě, která porodnici provozovala, nárok vyčíslila na milion korun pro každého, tedy celkem čtyři miliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pracovníci zdravotnického zařízení, které už neexistuje, podle žaloby nedodrželi v roce 2003 správný léčebný postup.

U Krajského soudu v Ostravě ani Vrchního soudu v Olomouci ale pozůstalí neuspěli. Nepomohlo jim ani dovolání k Nejvyššímu soudu, který dovolání odmítl, protože v něm neviděl žádnou otázku „zásadního právního významu“.

Nejvyšší soud se musí podle Ústavního soudu případem a jeho obecnějšími přesahy zabývat důkladněji.

Příčinou ženiny smrti byla masivní embolie po průniku plodové vody do krevního oběhu. Jde o vzácnou a těžkou komplikaci, která podle rozsudku přibližně v 80 procentech případů vede k úmrtí pacientky. Právě kvůli tomu, že šance na přežití byly tak jako tak nízké, pozůstalí neuspěli se svou žalobou, ačkoliv se u soudů mluvilo o několika nedostatcích v poskytnuté péči.

V ústavní stížnosti stálo, že při bezchybné lékařské péči by žena měla 20procentní nebo i vyšší šanci na přežití. O tuto šanci ale přišla, a právě v tom spatřují pozůstalí zásah do práv. Nejvyšší soud by se měl nyní věcně zabývat právě otázkou, jaká míra podílu na vzniklé újmě je z hlediska právní odpovědnosti rozhodující.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme