Česko zasype sníh. Pak přijde silný vítr a náledí, varují meteorologové

Na většině území Česka bude od úterního večera až do čtvrtka intenzivně sněžit. Ve vyšších polohách se mohou tvořit závěje a sněhové jazyky. Do středy bude také foukat silný vítr. Na celém území pak od středečního večera do čtvrtečního rána hrozí tvorba náledí. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněhová nadílka v Liberci

Sněhová nadílka v Liberci | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

„V severovýchodní polovině našeho území občasně sněží, na horách trvale. V průběhu úterního večera a noci na středu se sněžení rozšíří na celé území a na horách zesílí. Intenzivně bude sněžit až do čtvrtka," uvedli meteorologové.

V nižších polohách napadne do sedmi centimetrů převážně mokrého sněhu. Ve vyšších pak přibude pět až dvacet centimetrů prachového sněhu. Na horách bude sněžit trvale a vydatně, napadne tam 20 až 50 centimetrů prachového sněhu. V Jizerských horách, Krkonoších a Orlických horách pak připadne místy i více než půl metru.

Silničáři uzavřeli pro kamiony silnici z Tanvaldu do Harrachova. Napadne až 40 cm sněhu

Číst článek

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu s vysokým stupněm nebezpečí před novou sněhovou pokrývkou platí pro především pro polohy od 800 metrů nad mořem v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji, a to od úterního poledne do čtvrtečních 9 hodin.

Ve zbytku republiky s výjimkou Jihomoravského kraje je pak v platnosti výstraha s nízkým stupněm nebezpečí od úterních 20 hodin do čtvrtečního rána.

Do středečního večera se v polohách do 400 metrů nad mořem přechodně vyskytnou srážky smíšené nebo dešťové a sníh bude při plusových teplotách odtávat. Ve středu večer a v noci na čtvrtek se budou místy vytvářet zmrazky nebo náledí.

Vítr 70 km/h, na horách 110 km/h

Většinou bude foukat čerstvý, v noci na středu a ve středu přechodně až silný vítr. „Nejsilnější vítr předpokládáme od úterního večera do středy dopoledne, kdy budou nárazy dosahovat v nižších polohách hodnot kolem 70 km/h, na horách kolem 110 km/h," uvedli meteorologové.

Vítr zmírní ve čtvrtek nejdříve v Čechách, později i na Moravě a ve Slezsku. Výstraha před silným větrem platí pro celou zemi s výjimkou Zlínského kraje od úterních 20 hodin do středečních 18 hodin.

Silničáři uzavřeli silnici mezi Tanvaldem a Harrachovem pro nákladní dopravu. (ilustrační foto) | Foto: ČTK

„Při větrném počasí a intenzivním sněžení se budou až do čtvrtečního večera vytvářet od středních poloh (nad 500 metrů nad mořem) sněhové jazyky, na horách závěje," dodali meteorologové.

Řidiči by v následujících dnech neměli vyjíždět bez zimní výbavy. Meteorologové očekávají na horách kalamitní situaci.

„Ve sněhových bouřích se vyskytnou náhlé poryvy větru, náhlý pokles dohlednosti (bílá tma), tvorba nové sněhové pokrývky a sněhových jazyků, jízda může být velmi obtížná a nebezpečná," uvedli.

Lidé by také měli omezit horské túry, nevydávat se do hřebenových partií a dodržovat pokyny Horské služby. Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné.

Uzavřený úsek mezi Tanvaldem a Harrachovem

Silničáři už také pro nákladní dopravu uzavřeli úsek silnice č. 10 mezi Tanvaldem a Harrachovem a dál do Polska. V Libereckém kraji má totiž během úterý napadnout až 40 centimetrů sněhu. Uzavírka potrvá zřejmě až do čtvrtka.

Silnice mezi Tanvaldem a Harrachovem se pro nákladní dopravu uzavírá při každém silnějším sněžení kvůli obavě ze zablokování silnice uvízlým kamionem v kopci. Objízdná trasa pro nákladní dopravu vede přes hraniční přechod v Hrádku nad Nisou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme