Zemřel bývalý ministr životního prostředí František Benda. Bylo mu 72 let

Na Nový rok zemřel bývalý český politik a chemik František Benda, bylo mu 72. V devadesátých leletech působil jako ministr životního prostředí ve vládě Václava Klause. Sloužil také jako jáhen na vikariátu v Prachaticích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Benda, bývalý ministr životního prostředí

František Benda, bývalý ministr životního prostředí | Zdroj: ČTK

František Bedna byl na začátek 90. let člen Křesťanskodemokratické strany. Později přestoupil k ODS. Za jeho vedení ministerstva životního prostředí v letech 1992 až 1996 získal jeho úřad anticenu Ropák roku 1994, kterou uděluje sdružení Děti Země.

V letech 1983 až 1990 pracoval jako vedoucí vědecký pracovník Ústavu krajinné ekologie ČSAV v Českých Budějovicích. Tam pak od roku 1990 pracoval jako náměstek primátora.

František Benda byl vysvěcen na jáhna v roce 2011. Pravidelnou duchovní službu vykonával pro prachatický vikariát až do své smrti.

Během své vědecké dráhy se věnoval problematice kovů v modelových biologických systémech, cizorodným látkám v ekosystémech a ekotoxikologii. Jako odborný asistent působil na katedře anorganické chemie Vysoké školy chemisko-technologické v Praze. Tam také vystudoval chemii.

„Privatizace těžby surovin byla provedena nešťastně,“ prohlásil v roce 1996 František Benda. Kritizoval tím tehdejší vládu premiéra Petra Pitharta. Spor se především vedl okolo firmy Beron Čerčany, která těžila čedič u vrchu Tlustec na Českolipsku. Firma měla všechna oprávnění tam těžit, to se lae nelíbilo některým ekologickým iniciativám. Ministerstvo životního prostředí chtělo dosáhnout omezení těžebního prostoru tak, aby vrchol Tlustce byl snížen o 20 mterů.

Antonín Mojžíš, jednatel firmy Beron, ale prohlásil, že v takovém případě by musela firma odepsat 54 miliónů tun zásob čediče a požadovat pak po státu náhradu 559 milionů. Firma se pak kvůli občanským požadavkům rozhodla vytěžit pouze 35 % zásob čediče.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme