Veterináři se rozhodli. Kvůli ptačí chřipce vybijí všechnu drůbež v okolí tří kilometrů od ohnisek

UVNITŘ MAPA. Veterinární správa se rozhodla vybít všechny chovy v ochranném pásmu tří kilometrů kolem ohnisek výskytu ptačí chřipky na Moravě. Kromě drobných chovů půjde také o reprodukční chov kachen, kde žije 6000 ptáků. Zlikvodovat budou muset také 60 000 vajec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ptačí chřipka

Ptačí chřipka | Foto: Tereza Kadrnožková

O kolik kusů přesně půjde, zatím není jasné. Utrácení začne v pátek, oznámil na brífinku ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Za vybitá zvířata dostanou chovatelé odškodnění od státu. Ministerstvo zemědělství má pro nákazovou situaci letos připraveno 31,3 milionu korun. Pokud bude třeba více peněz, požádá o navýšení svého rozpočtu, protože jde o povinné výdaje plynoucí z veterinárního zákona.

Ptačí chřipka v Česku: v Letkovicích veterináři utratili 19 ptáků, dalších 1100 usmrtí v pátek

Číst článek

Chovatelé musí zažádat o náhradu do šesti týdnů od utracení nebo porážky drůbeže. Okrasní a exotičtí ptáci, například papoušci, se utrácet nebudou, pokud chovatelé požádají o výjimku.

Veterináři dostávají hlášení o uhynulých ptácích také ze středních Čech, Zlínského a Jihočeského kraje. Nyní prověřují, jestli také nejde o ptačí chřipku.

Ptačí chřipka se do Česka dostala zhruba po deseti letech, je i ve většině evropských států. V Česku jsou zatím potvrzena tři ohniska na jižní Moravě. Ohniska jsou zatím v Ivančicích, Moravském Krumlově a v ivančické části Letkovice. Další ještě nebyla potvrzena, prošetřují se.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme