Po Česku se potlouká člověk spojovaný s islámskými teroristy, prozradil Zeman

Po České republice se pohybuje muž, kterého zpravodajské služby důvodně podezřívají ze spolupráce s islamistickými teroristickými organizacemi. V exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas Plus to řekl prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Na našem území se potlouká jistý člověk z Magrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi,“ řekl Zeman. Muž podle něj pochází z Maroka, Tuniska, Alžírska nebo Libye.

Zveřejnění informace podle prezidenta neohrožuje nikoho, kromě zmiňovaného muže. „Já bych si dokonce přál, aby byl ohrožen,“ podotkl Zeman s tím, že o strategickou informaci se podle něj nejedná.

Do minulého týdne platila po celé České republice přísná bezpečnostní po teroristickém útoku v Berlíně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Interview Plus - exkluzivní rozhovor Michaela Rozsypala s prezidentem Milošem Zemanem na téma dezinformačních webů, výběru daní a funkce Centra proti terorismu a hybridním hrozbám.

I když v ulicích ostatních měst už neuvidíte po zuby ozbrojené policisty, v Praze stále hlídkují příslušníci s dlouhými zbraněmi a pokračuje hlídání takzvaných měkkých cílů.

„Nemám informaci, že by to bylo kvůli konkrétnímu teroristovi," řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu policejní mluvčí Jan Daněk.

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám

Tvrdě se rovněž opřel do Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CTTH), o jehož vzniku se prý dozvěděl teprve nedávno. Vadí mu, že někdo má mít právo označovat servery za dezinformační a tím je nepřímo poškozovat například tím, že některé společnosti v nich zruší inzerci.

„Ať lidé, kteří nejsou idioti, s výjimkou některých novinářů a některých politiků, ať si sami lidé mezi těmito servery vyberou, vyslechnou jejich argumentaci a rozhodnou se, kdo z nich má pravděpodobně pravdu,“ vysvětlil Zeman. „To, co Milan Chovanec teď navrhuje, je představa, že 15 ministerských úředníků bude mít monopol na pravdu, a to často ve velmi komplikovaných věcech, ve kterých se nevyznají ani vlastní experti, a to tito úředníčci určitě nejsou.“

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

Centrum podle něj nebude mít dostatek informací, protože nemá přístup ke zprávám zpravodajských služeb. Navíc je přesvědčen, že lidé z nového útvaru jsou ideově zaměřeni jedním směrem.

Na úterní schůzce, která se týkala právě centra, prezident ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) prý předložil expertizy generála Andora Šándora, bezpečnostního analytika Jana Schneidera nebo sociologa Jana Kellera, který se vznikem centra nesouhlasí.

Prezident také kritizoval činnost českých a amerických zpravodajských služeb, které podle něj nepravdivě informují o ovlivňování amerických prezidentských voleb ruskými hackery. Prezident se opírá o výroky Donalda Trumpa, který tvrdil, že k ničemu podobnému nedošlo.

Přepis rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem

Číst článek

Také podle něj nejsou přesné informace o operacích ruských tajných služeb v České republice. „To, že ruská strana se pokoušela prostřednictvím svých serverů přesvědčit o svém pohledu na ukrajinskou krizi, je naprosto normální. Tohle dělají všechny, ani ne zahraniční zpravodajské služby, ale všechny mediální agentury na celém světě, včetně České republiky,“ vysvětlil.

Zeman také stále trvá na tom, že migrační krizi organizuje Muslimské bratrstvo, jak mu to sdělili marocký ministr zahraničí a korunní princ ze Spojených arabských emirátů. Že jsou představitelé arabských emirátů zaujatí proti bratrstvu, je podle něj jen další důkaz. „Když je někdo posedlý, řekněme, nepřátelstvím vůči Muslimskému bratrstvu, tak pro to musí mít nějaký konkrétní důkaz,“ vysvětlil.

Michael Rozsypal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme