Teroristé a Česko. Atentátník z 11. září chtěl útočit na Svobodnou Evropu, tvrdil dřív Zeman

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že podle tajných služeb se po Česku pohybuje muž "důvodně podezřelý" z napojení na islámské teroristické skupiny. Zpráva, že Česko může být ohroženo terorismem, se neobjevuje poprvé. Ne vždy se ale tyto informace potvrdily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cvičení zásahových jednotek a Útvaru rychlého nasazení, Praha Braník

cvičení zásahových jednotek a Útvaru rychlého nasazení, Praha Braník | Foto: Martin Svozílek

Bezpečnostní informační služba (BIS) ve své výroční zprávě z roku 2015 informovala, že se vzhledem ke snaze teroristické organizace Islámský stát (IS) nabrat další dobrovolníky, soustředila v Česku na dvě skupiny lidí. Prvními byli ti, kteří projevili sympatie k ideologii nebo činům IS.

Druhou sledovanou skupinou byli lidé, kteří vycestovali z Česka se záměrem připojit se v Sýrii k teroristickým organizacím. Těch bylo dohromady sedm a podle BIS byli původem z islámského světa.

Po Česku se potlouká člověk spojovaný s islámskými teroristy, prozradil Zeman

Číst článek

„V rámci cílové skupiny, na kterou se IS zaměřuje (mladší generace muslimů a konvertitů), zaznamenala BIS v ČR pouze několik sympatizantů. U většiny z nich byly prezentované názory projevem psychické lability, frustrace či přímo nemoci,“ uvádí se ve zprávě.

Loni se objevil první případ Čecha, který se chtěl přidat k IS. Jana S. zadrželi turečtí policisté na letišti v Istanbulu, nyní je ve vazbě v Česku a hrozí mu až výjimečný trest.

Skupina kolem Abdelhamida Abaaouda

V listopadu 2015 premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že podle informací zpravodajských služeb teroristé nejspíš používají Česko jako tranzitní zemi. Využívání českých dopravních uzlů doporučoval údajně Abdelhamid Abaaoud, jeden ze strůjců teroristických útoku ve Francii ze stejného roku. Radu využít Prahu dal nejméně jednomu útočníkovi, jehož zadrželi ve Francii.

Muhammad Atta

Jeden ze strůjců a pilotů letadel, které 11. září 2001 vrazily do budov Světového obchodního centra. Ještě v listopadu 2001 Miloš Zeman, tehdy premiér, v rozhovoru pro CNN prohlásil, že Atta plánoval i útok v Praze. Cílem měla být budova Rádia Svobodná Evropa. Zeman už tehdy přiznal, že pro informaci neexistují žádné přímé důkazy a nikdy se ani nepotvrdila. Rádio Svobodná Evropa se obětí teroristického útoku nestalo.

Nazmi Sahin

„Česká policie zadržela mezinárodně hledanou osobu podezřelou z vazeb na teroristy,“ napsal koncem listopadu 2015 na svém twitterovém účtu ministr vnitra Milan Chovanec. Ve stejný den dodal, že „válka se zákeřným a fanatickým terorismem nám je vnucená“, ale Česko ji vyhraje.

První Čech, který chtěl k Islámskému státu, je obžalován. Hrozí mu až výjimečný trest

Číst článek

Zadrženým mužem byl nakonec Kurd Nazmi Sahin, po kterém opravdu pátral Interpol. Důvodem bylo to, že nenastoupil do vazby, kde si měl odsedět šest let za roznášení letáků kurdské organizace. Sahina soud o několik měsíců propustil z vazby. Rozhodl zároveň, že jeho vydání do Turecka není přípustné.

Šakal

Iljič Ramirez Sánchez, přezdívaný Carlos nebo také Šakal, si v pařížském vězení odpykává doživotní trest za teroristické útoky, které spáchal v 80. letech ve Francii. Ty zabily 11 lidí a dalších 150 zranily. Na svědomí má také život jednoho informátora a dvou členů francouzské kontrarozvědky. Sanchéz mezi lety během 70. a 80. let několikrát navštívil Prahu a setkal se s agenty StB.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme