Kritika prezidenta: Neměl to zveřejnit. Člověka spojovaného s islámskými teroristy varoval

Čeští bezpečnostní experti a analytici kritizovali Miloše Zemana. Prezident v rozhovoru pro Český rozhlas Plus prozradil, že po Česku se potlouká člověk spojovaný s islámskými teroristy. Zeman ale neměl podle odborníků informaci zveřejnit, mohl totiž muže varovat a také narušit spolupráci s jinými zpravodajskými službami. Někteří se navíc domnívají, že si tím chtěl prezident jen nahnat politické body. Podle jiných není jasné, zda od hlavy státu nejde jen o dezinformaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

Exředitel civilní rozvědky: Prezident to neměl říkat

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident to neměl říkat, myslí si exministr vnitra a bývalý ředitel civilní rozvědky František Bublan

„Pokud tajné služby věděly o jeho pohybu, tak možná měly v úmyslu zjistit, co je účelem jeho přítomnosti u nás. Takhle nebudou vědět nic. Může změnit působiště, může se ocitnout v jiném státě Evropské unie,“ řekl exministr vnitra a bývalý ředitel civilní rozvědky František Bublan.

„Mohl tím narušit i spolupráci s ostatními zpravodajskými službami, ať už s Německem nebo jinou zemí,“ dodal Bublan.

Bezpečnostní analytik: Prezident vytvořil bezpečnostní riziko

„Takové informace, byť byly velice obecné, by určitě neměl vypouštět do éteru,“ upozornil Josef Kraus, politolog a bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident vytvořil bezpečnostní riziko, uvedl Josef Kraus, politolog a bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity

„Nevíme, jestli má informace pravdivý základ, nebo se jednalo o prezidentovu standardní fabulaci, kterou velice rád vypouští do vzduchu,“ podotkl Kraus.

„Pokud se tedy skutečně jedná o extremistu či potenciálního teroristu, může nyní zmizet, dávat si větší pozor, přerušit své styky s ostatními lidmi, nebude komunikovat po telefonu, nebo dokonce uspíší svůj plán na teroristický útok,“ doplnil bezpečnostní analytik.

Analytička Českého rozhlasu: Není jasné, zda to nebyla jen dezinformace

„Nejsem si jistá, jak prezident informaci o onom údajném teroristovi myslel. Není úplně zřejmé, jestli to od prezidenta mohla být informace, nebo snad dezinformace,“ uvedla analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Není jasné, zda to nebyla jen dezinformace, říká analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová

„Není zřejmé, jestli skutečně prozrazuje doložený fakt, na kterém by zpravodajské služby pracovaly, nebo je to domněnka z nějaké zpravodajské zprávy. Výstupy zpravodajských služeb dost často obsahují i řadu dohadů, které nejsou potvrzené a mnohdy se ani nepotvrdí. Jsou to určitá varování,“ dodala Bastlová.

„Jak prezident Miloš Zeman zachází s informacemi od zpravodajských služeb, je velmi účelové. Je to dáno tím, co se mu zrovna hodí, a co ne,“ uvedla analytička Českého rozhlasu.

Exšéf BIS: Zeman je schopen říci cokoli, nepřekvapuje mě to

Nevím, z čeho prezident vychází, uklidňuje Chovanec veřejnost před teroristickými útoky

Číst článek

„Já jsem měl s panem Zemanem svého času co do činění a vím, co je to za člověka. Pan Zeman je schopen říci cokoli a už mě to nepřekvapuje,“ sdělil Aktuálně.cz bývalý šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Růžek.

„Musí to vyhodnotit ti, kdo jsou k tomu povolaní: orgány činné v trestním řízení a politici. Pokud je některý ředitel zpravodajské služby dotčen, ať se ozve," podotkl Růžek.

Exšéf civilní rozvědky: Zeman chce nahnat politické body

Také bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák prezidentovo prohlášení odsoudil s tím, že jde o šíření poplašné zprávy.

Teroristé a Česko. Atentátník z 11. září chtěl útočit na Svobodnou Evropu, tvrdil dřív Zeman

Číst článek

„Je to bezprecedentní a do nebe volající pitomost," řekl Aktuálně.cz Randák s tím, že onen člověk byl varován a stáhne se. „Jeho roli převezme někdo jiný a nikdo o něm nemusí nic vědět. To riziko se zvýšilo," řekl Randák, podle kterého se Zeman chce akorát pochlubit a snad nahnat politické body.

„Pan prezident děsí lidi, ztěžuje práci bezpečnostním složkám a chová se nezodpovědně," uzavřel Randák.

Český rozhlas, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme