Nový spolek bojovníků za svobodu existuje už dva měsíce. Hlásí se do něj stovky lidí a vzniká i logo

Spolek pro zachování odkazu českého odboje, který založili bývalí členové Českého svazu bojovníků za svobodu, existuje už dva měsíce. Vstoupilo do něj přes 100 členů a další stovky si podaly přihlášky. Někteří z nich zároveň odešli ze svazu bojovníků. Ten v posledních měsících čelí velké kritice kvůli vylučování členů nebo neprůhlednému hospodaření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolek pro zachování odkazu českého doboje

Spolek pro zachování odkazu českého doboje | Foto: Hoai Le Thi

Spolek pro zachování odkazu českého odboje si v této době vybírá své logo. „Já jsem na logo použila motiv Heydrichiády, já myslím, že to je nejvýraznější symbol toho českého odboje za druhé světové války. Snad to bude pochopitelné pro lidi," řekla mladá grafička původem z Vietnamu Hoai Le Thi, která připravila několik různých návrhů. „Je to okno krypty kostela v Resslově ulici a jsou tak ztvárněné stopy po střelbě ve zdi kostela."

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolek pro záchranu odkazu českého odboje existuje už dva měsíce. Více si poslechněte v reportáži Veroniky Hlaváčové.

Grafička v návrhu naráží na operaci Anthropoid a výsadkáře Gabčíka a Kubiše. Od atentátu na Heydricha letos uplyne 75 let a bude to i jedno z hlavních témat před dvěma měsíci vzniklého Spolku pro zachování odkazu českého odboje.

Zakladatelka spolku Gabriela Havlůjová nechce připomínat jen známé události, ale také ty, které Český svaz bojovníků za svobodu odmítal. „Jsou to třeba oběti - českoslovenští obyvatelé, kteří skončili na Sibiři v 50. letech, tam zemřeli. Generál Vojcechovský nebo Bohumil Borecký a další. Což byli legionáři. Po roce 1945 tam byli odvlečeni. My připomeneme i tu část dějin, která je pozapomenutá."

Nový spolek založila Gabriela Havlůjová potom, co ji vedení Českého svazu bojovníků za svobodu vyloučilo kvůli otevřené kritice. Havlůjová mluvila například o plýtvání s penězi. Přes 6 milionů korun ročně dostává svaz v rámci dotace od ministerstva financí.

Hospodaření svazu bojovníků chce prověřit i ministerstvo financí

Ministerstvo ke konci loňského roku slíbilo, že hospodaření bojovníků prověří. Podle písemného vyjádření resortu zatím bez výsledků. „V reakci Jaroslava Vodičky je obsaženo vysvětlení určitých nejasností ohledně prodeje domu v Legerově ulici, vyloučení tří členů z ČSBS či zrušení dvou poboček svazu. V této souvislosti je nutno upozornit, že se jedná o vnitřní záležitosti tohoto svazu. V závěru dopisu předsedy Vodičky je uvedeno, že se předsednictvo usneslo na provedení nezávislého finančního auditu. O výsledku bude ministerstvo financí informováno," zveřejnilo ministerstvo financí.

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička špatné hospodaření popírá, audit to prý potvrdí. Kdy budou jeho výsledky, zatím není jasné. „Je to objednané, čekáme, až bude výsledek výběrového řízení. Audit je audit, já se vám k tomu vyjadřovat nebudu, já jsem na nemocenské, marodim," řekl Vodička.

Z bojovníků odešla kvůli nespokojenosti řada významných osobností. Mimo jiné válečný veterán Pavel Vranský nebo historik Eduard Stehlík.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme