Nečekejme na Evropskou unii, jednejme s Brity o brexitu sami, nabádá Chovanec

O brexitu, tedy vystoupení Velké Británie z Evropské unie, by měla Česká republika podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD jednat samostatně a nečekat na to, co udělá Brusel. Řekl to v neděli v České televizi. Podle něj by se napříkad Češi pracující a žijící na ostrovech měli co nejdříve dozvědět, jaký dopad na ně brexit bude mít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). | Foto: Martin Svozílek

„Je třeba dát těm lidem jasná pravidla. Není možné je nechat v nejistotě a je to v zájmu nejen těch lidí, České republiky, ale i v zájmu Británie. Takže tady musíme vyvinout i samostanou iniciativu ve vztahu k Británii a nečekat na to, co udělá Evropa. To bychom se také dočkat nemuseli,“ řekl Chovanec v televizi.

Podle ministra zatím není jasné, jestli nakonec bude dohoda s Británií společná nebo samostatná. „My teď musíme hájit zájmy českých občanů,“ řekl Chovanec. Ministr doufá, že nehrozí zavedení vízové povinnosti. „Británie si nemůže myslet, že pokud omezí vstup Evropanům, že to naopak nebude stejné,“ uvedl Chovanec.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Co je tvrdý brexit? A znáte Tři brexitýry? Přehledně o rozlučce Britů s Evropskou unií

Číst článek

Británie chce podle premiérky Theresy Mayové zahájit proces vystoupení z EU letos v březnu. Následovat budou dva roky jednání, během nichž se vytvoří nové vztahy s EU. Mayová před pár dny oznámila, že její země hodlá vystoupit i z unijního jednotného trhu a uzavřít nové obchodní dohody s EU i zeměmi mimo evropský kontinent.

Londýn podle ní nechce ani částečné či přidružené členství v EU. Mayová prohlásila, že chce silnou Británii, která bude mít globální rozměr a která bude s EU úzce spolupracovat. Informovala o tom agentura ČTK.

Chovanec také řekl, že české a britské ministerstvo vnitra vzájemně konzultují různé možnosti spolupráce. Hlavní roli však bude hrát česká diplomacie a ministerstvo zahraničních věcí.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme