Mistr Evropy v závodech psích spřežení trénuje i na blátě. Využívá k tomu čtyřkolky

Čtyři tituly mistra republiky a k tomu navíc titul úřadujícího evropského šampiona - tím vším se může pochlubit musher Vojtěch Němec z Újezdu nad Mží. Pokud váháte, v čem to vlastně tenhle mistr vyniká, pak vězte, že je řeč o závodech psích spřežení. Úspěchy českého reprezentanta jsou možná o to cennější, že se k nim probojoval na blátě. I když to tak letos nevypadá, sníh je totiž v našich končinách velkou vzácností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psí spřežení, husky, mushing, musher

Psí spřežení, husky, mushing, musher | Foto: Fotobanka Pixabay

I v případech, kdy Českou republiku nepokrývá sníh, si ale musher Vojtěch Němec umí poradit. Řešením je použití čtyřkolky.

„Je to klasická čtyřkolka, ale je vybraná. Není tam motor ani výfuk. Má ale silná těžká kola a váží asi sto kilogramů,“ přibližuje Vojtěch Němec.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Vojtěchem Němcem, který se věnuje závodům psích spřežení, natáčel reportér ČRo Jan Markup

„Měsíc nebo dva trénujeme s lehčí čtyřkolkou, která má kolem 50 kilo, kvůli tomu, aby se psi naučili rychlost. Tři čtyři měsíce je při trénincích učím, aby se osvalili a měli v sobě ten pud, kdy musí mít natažené šňůry,“ vysvětluje český musher.

Vojtěch Němec však nemá k dispozici pouze dvě čtyřkolky.

„Mám tady ještě dvě trojkolky. Ty používám, když jezdíme ze začátku října sprinty.“

Nejdůležitější částí výbavy Vojtěcha Němce jsou však přirozeně saně, které používá na hlavních závodech.

„Už jsem jejich třetím majitelem. Nové saně stojí hodně peněž, a protože chceme dávat psům jen to nejlepší, tak to raději investujeme do kvalitní stravy než výstroje. Jen doufám, že se mi nerozpadnou,“ dodává mistr Evropy a čtyřnásobný domácí šampion Vojtěch Němec.

Jan Markup, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme