Armáda nemá dostatek profesionálů. Výsadkáři a další vojáci přesto musejí odejít

Nemáme dost profesionálních vojáků, přiznává česká armáda. Přesto některé zkušené specialisty propouští. Tři výsadkáři z Chrudimi proti podobnému postupu protestují, a nejsou sami. Ministerstvo obrany aktuálně neprodloužilo závazek dalším 11 lidem z jiných útvarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armáda ČR (ilustrační foto)

Armáda ČR (ilustrační foto) | Foto: zdroj: Flickr, DVIDSHUB, CC BY 2.0 | Zdroj: Flickr

Vojenský záchranář a výsadkář 43. praporu Libor Košek slouží u armády osm let. Podle svých velitelů má vynikající výsledky.

Spolu se svým kolegou z průzkumu a s dalším radistou ale brzy půjdou do civilu. Ministerstvo obrany jim totiž neprodloužilo služební závazek.

„Že mi nechtějí prodloužit závazek, jsem se dozvěděl na cvičení. Popravdě, nečekal jsem to. Nový kariérní řád, který nastavila Armáda České republiky, sliboval kariérní růst i sociální jistoty,“ říká Košek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Armáda nemá dostatek profesionálů. Výsadkáři a další vojáci přesto musejí odejít. Podrobnosti Zjišťovala Tereza Hašková

„Navíc v dnešní době, kdy bezpečnostní situace našeho státu a potažmo celé Evropy není růžová a armáda se snaží nabrat nové zájemce, jsem opravdu nečekal, že se bude zbavovat lidí,“ dodává vojenský záchranář a výsadkář.

Při prodlužování služebních závazků ale armáda posuzuje několik věcí, nejde tedy jen o výsledky ve službě. „Vychází se jednak z podkladů o průběhu služby, zohledňuje se ale také celá řada dalších aspektů a informací, které s výkonem služby nemusí mít přímou souvislost a které nemůžeme blíže specifikovat,“ vysvětluje mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Máme prověrku, odmítají vojáci

Chrudimští výsadkáři ale tvrdí, že pro armádu nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Kvůli zahraniční misi navíc nedávno prošli prověrkami vojenského zpravodajství.

„Nejsem si vědom toho, že by tam byl nějaký problém, který by se mnou mohlo mít vojenské zpravodajství. Jsem držitelem zbrojního průkazu, tudíž beztrestný a bezúhonný občan. Myslím, že když ministerstvo obrany nechce někomu něco vysvětlovat, tak to přehodí na vojenské zpravodajství a tam veškerá snaha žádat vyšetření končí,“ domnívá se Košek.

Armáda se takto podle tří výsadkářů zbavuje lidí, do kterých investovala velké peníze. Samotný Košek má jako vojenský záchranář kurz, díky kterému učí ostatní vojáky záchranu života v boji.

Armáda ČR | Foto: zdroj: Flickr DVIDSHUB CC BY 2.0

Další z výsadkářů prošel nedávno náročným výcvikem pro používání nových bojových kompletů. Svoje znalosti ale uplatní jen pár měsíců, než odejde do civilu. Mluvčí armády Jan Šulc to ale jako plýtvání nevnímá.

„Rozhodujeme na základě podkladů o službě vojáků z povolání. Na sekci státního tajemníka rozhodují i na základě dalších informací. Naší snahou je, aby o změně doby trvání služebního poměru bylo rozhodováno s maximálním předstihem. Nyní se tak děje typicky sedm až osm měsíců před uplynutím stanovené doby. Do konce tohoto roku bychom chtěli, aby se rozhodovalo v ročním předstihu,“ doplňuje Šulc.

Vojáci se kvůli neprodloužení závazku obrátili také na branný výbor parlamentu a na ministra obrany.

Tereza Hašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme