Zeman svolává nejbližší spolupracovníky. Bude se s nimi radit, zda znovu kandidovat

Prezident Miloš Zeman svolá 31. ledna poradu svých nejbližších spolupracovníků. Chce znát jejich názor, jestli má, nebo nemá znovu kandidovat na prezidenta. Hlava státu to řekla v rozhovoru pro Český rozhlas. Historicky druhá přímá volba prezidenta se bude konat začátkem příštího roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

„Na 31. ledna svolávám své nejbližší spolupracovníky, abych se jich zeptal na jejich názor, zda mám, nebo nemám kandidovat,“ řekl prezident Miloš Zeman.

Dodal také, že jejich hlas je pouze poradní. „Upozorňuji, že se samozřejmě tímto názorem svých spolupracovníků nemusím řídit, ale budu o něm přemýšlet.“

'Nevzpomínám si, že bychom s Rathem byli kamarádi,' říká Zeman. Za nominací Srpa si stojí, StB by podle něj nezavírala vlastního agenta

Číst článek

Zeman tak ještě sám neví, jestli se bude podruhé o prezidentský post ucházet. „Kdybych byl pevně rozhodnut, ať už tím či oním způsobem, takovou poradu bych nesvolával,“ doplnil.

V cestách po krajích budu pokračovat

Pokud by Miloš Zeman skutečně kandidoval, chce i nadál pokračovat v cestách po krajích. „Je to součást velice úspěšných prezidentských povinností, neboť prezident, který se uzavírá za hradby Hradu nebo za zdmi lánského zámku, je prezident, který je odtržený od normálních lidí a zůstává ve společenství nenormálních lidí, kteří se jmenují politici.“

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil, že se schůzka koná i to, že ho na ni Zeman pozval. Jak mu poradí, ale dopředu říct nechtěl. „Mám velmi propracovanou argumentaci na to setkání, které pan prezident svolal. První člověk, který uslyší můj názor, ale bude pan prezident,“ podotkl.

Zeman vyměnil lékařský tým. O prezidentovo zdraví se starají Na Homolce

Číst článek

Své rozhodnutí, jestli bude mandát obhajovat, oznámí pravděpodobně v polovině března. „V tuto chvíli plánujeme zásadní tiskovou konferenci pana prezidenta na 10. března. Datum potvrdíme s dostatečným předstihem," uvedl před časem Ovčáček.

První prezident, kterého si Češi zvolili přímo

Zeman byl do funkce zvolen na začátku roku 2013, pětileté období mu vyprší v březnu 2018. Kandidaturu na prezidenta dosud oficiálně oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Několik možných prezidentských kandidátů také představila iniciativa Kroměřížská výzva, která vznikla v květnu, a zatím ji podepsalo přes 11 000 lidí. Iniciativa chce v prezidentské volbě podpořit uchazeče, který by hájil základní demokratické principy a hodnoty.

Zatím jako možné kandidáty navrhla europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila, bývalého diplomata Petra Koláře, bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera a lékaře Hilšera. Žádný z navržených kromě Hilšera záměr kandidovat nepotvrdil.

Jana Kosová, Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme