Rodiče paterčat se chtěli soudit o statisíce ze sbírky. S žalobou neuspěli

Lidé přispěli na výchovu prvních českých paterčat z Milovic na Nymbursku už stovky tisíc korun. K části peněz se ale teď jejich rodiče nemůžou dostat. Nepohodli se totiž s Klubem dvojčat a vícerčat, který veřejnou sbírku před jejich narozením zřídil. Obvodní soud pro Prahu 5 nicméně žalobu matky o téměř 617 000 korun zamítl, protože jsou na účtu pražského magistrátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Briefing ke zdravotnímu stavu prvních českých paterčat, matka Alexandra Kiňová

Briefing ke zdravotnímu stavu prvních českých paterčat, matka Alexandra Kiňová | Foto: Filip Jandourek

Peníze určené pro Terezu, Alexe, Martina, Michaela a Daniela leží už několik měsíců na účtu pražského magistrátu. Poslal je tam Klub dvojčat a vícerčat. Ten se s rodiči dětí neshodl na tom, za co se peníze utratí. Proto je převedl Praze.

„Bylo to zcela v souladu s právními předpisy. Převod na jiný právní subjekt nebyl možný,“ říká správkyně klubu Štěpánka Kaňková. Dodává, že se v klubu radili s právníky.

Advokátka rodiny paterčat Klára Samková ale nesouhlasí s tím, že rodina nedostala peníze přímo. „My chceme ty peníze od toho, kdo tu sbírku vyhlásil,“ vysvětlila.

Samková uvedla, že peníze byly převedeny kvůli osobní mstě ředitelky klubu Kláry Vítkové Rulíkové, jejímž cílem bylo to, aby se peníze ke Kiňové nedostaly. "Žalovaný je vyhlašovatelem sbírky a měl k dispozici prostředky, se kterými naložil protiprávním způsobem z důvodu osobní msty," uvedla Samková.

Paterčata z Milovic oslavila 3.narozeniny

Číst článek

Podle advokátky nezanikl účel sbírky a nevydání peněz bylo protizákonné. Převedení peněz na účet magistrátu označila za nesmysl, který poškodil klientku. "Nakládali s penězi neoprávněně. Obelhali všechny dárce, kteří určitě nechtěli dotovat rozpočet pražského magistrátu," řekla Samková.

Právní zástupce Klubu dvojčat a vícerčat Robin Sedláček výtky odmítl. "Nebyl tam žádný zlý nebo špatný úmysl vůči paní Kiňové," ohradil se Sedláček proti tvrzením Samkové. Požadoval zamítnutí žaloby kvůli tomu, že se týká vydání peněz, které klub nemá, jelikož jsou na účtu Prahy. Zároveň uvedl, že klub peníze převedl na základě pravomocného příkazu, který vydal magistrát. "Podřídil se donucujícímu prostředku nadřízeného orgánu," vysvětlil Sedláček.

Soudce Zdeněk Váňa při zdůvodnění rozsudku vysvětlil, že je rozhodující stav v době vyhlášení rozsudku. Jelikož peníze nejsou na účtu klubu, nemohl nařídit jejich vyplacení. Žaloba je podle soudce nedůvodná. "Pro soud není podstatné, jak napjaté vztahy obě strany měly," zmínil Váňa.

Klub navrhl opatrovníka

Magistrát se už loni rozhodl, že rodině daruje stejnou sumu, jako obdržel od Klubu dvojčat a vícerčat. Darovací smlouvu ale rodina zatím nepodepsala.

„Tyto prostředky mají jiné právní postavení než postavení sbírkových peněz. A tudíž jsou považovány za příjem. Díky nim je rodina vyloučena ze sociálních dávek,“ popsala důvody Samková.

Klub dvojčat a vícerčat chtěl podle své správkyně Štěpánky Kaňkové tomuto problému předejít. „Navrhli jsme, aby byl určen opatrovník, který bude peníze z veřejné sbírky spravovat a bude z nich vydávat částky, které bude rodina potřebovat.“ To ale rodina odmítla.

ČTK, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme