Hradní sedmička radila Zemanovi ohledně kandidatury. Zvažte ji, shodla se většina

Prezident Miloš Zeman se večer sešel na Pražském hradě se svými nejbližšími spolupracovníky. Chtěl znát jejich názor, jestli má, nebo nemá znovu kandidovat na prezidenta. Výsledek schůzky nechtěla většina účastníků komentovat. Kancléř Vratislav Mynář ale prozradil, že značná část z nich mu doporočila, aby kandidaturu zvážil. Prezident chce své rozhodnutí oznámit letos v březnu. Historicky druhá přímá volba prezidenta se bude konat začátkem příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

Prezident Miloš Zeman svolal sedm lidí ze svého nejužšího týmu. Pozvání na schůzku dostali kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý, ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček a ředitel analytického odboru Radek Augustin.

Přítomen byl také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Jednání se zúčastnili i další Zemanovi spolupracovníci, jejichž jména mluvčí neuvedl. Dohromady je ale nazval „hradní sedmičkou".

'Nevzpomínám si, že bychom s Rathem byli kamarádi,' říká Zeman. Za nominací Srpa si stojí, StB by podle něj nezavírala vlastního agenta

Číst článek

„Setkání proběhlo, pan prezident si vyslechl názory svých nejbližších spolupracovníků a své rozhodnutí oznámí 10. března na tiskové konferenci," sdělil Ovčáček.

Kancléř Vratislav Mynář řekl, že šlo o přátelské povídání a předkládání argumentů pro a proti. Diskuze se podle něj nesla ve velmi přátelské atmosféře. „Mohu prozradit, že samozřejmě většinový názor byl doporučení panu prezidentovi, aby ve svém rozhodování zvážil případně znovu kandidovat,“ doplnil Mynář.

Prezident už dříve upozornil, že hlas jeho nejbližších spolupracovníků je pouze poradní. „Upozorňuji, že se samozřejmě tímto názorem svých spolupracovníků nemusím řídit, ale budu o něm přemýšlet,“ uvedl.

Média spekulují, že prezident je již rozhodnut znovu kandidovat. Podle některých informací to svému nejbližšímu okolí už oznámil. Zeman ale podobné informace ve čtvrtečním rozhovoru pro Český rozhlas vyvrátil. „Kdybych byl pevně rozhodnut, ať už tím či oním způsobem, takovou poradu bych nesvolával,“ řekl prezident.

Prezidentovu opětovnou kandidaturu podpořili v úterý také někteří politici. „Doufám, že se pan prezident Miloš Zeman rozhodne znovu kandidovat. Chci prezidenta, který je chytrý a moudrý, dokáže předvídat, chrání naše zájmy a ještě k tomu je lidský. Mou podporu pan prezident má!“ napsala na Facebooku ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO.

První prezident, kterého si Češi zvolili přímo

Zeman byl do funkce zvolen na začátku roku 2013, pětileté období mu vyprší v březnu 2018. Překážkou pro obhajobu mandátu by podle některých médií mohl být především jeho zdravotní stav.

Prezident má potíže s chůzí kvůli polyfunkční neuropatii. Problémy mu dělá hlavně chůze po schodech, při které mu musí asistovat jeho okolí, a neujde také delší vzdálenosti. Zeman sám svůj zdravotní stav nedávno označil za stabilizovaný. V září oslaví 73. narozeniny.

Exkluzivně: Češi chtějí dál volit prezidenta přímo, vyplývá z průzkumu pro Český rozhlas

Číst článek

O Zemanových případných soupeřích zatím není zcela jasno. Kandidaturu na prezidenta dosud oficiálně oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Několik možných prezidentských kandidátů také představila iniciativa Kroměřížská výzva, která vznikla v květnu, a zatím ji podepsalo přes 11 tisíc lidí. Iniciativa chce v prezidentské volbě podpořit uchazeče, který by hájil základní demokratické principy a hodnoty.

Zatím jako možné kandidáty navrhla europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila, bývalého diplomata Petra Koláře, bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera a lékaře Hilšera. Žádný z navržených kromě Hilšera záměr kandidovat nepotvrdil.

ČTK, Eliška Malínská, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme