Trestní oznámení za smrt na Pankráci. Místo pomoci ho napadli, tvrdí mužova přítelkyně

V případu vězně M. H., který v pankrácké věznici zemřel kvůli chybnému podání metadonu, padlo první trestní oznámení. Na neznámého pachatele ho podala přítelkyně zesnulého muže. Příslušníci vězeňské služby a zdravotnický personál jsou podle ní odpovědní za smrt jejího partnera: spletli si ho s jiným vězněm, v důsledku čehož mu podali velkou dávku látky sloužící k odvykání závislosti na heroinu. Když si svůj omyl uvědomili, podle ženy mu nepomohli a poslali ho na celu, kde zemřel. Tragédie se stala loni 25. prosince.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V.H. podala trestní oznámení kvůli úmrtí svého přítele ve věznici na Pankráci.

V.H. podala trestní oznámení kvůli úmrtí svého přítele ve věznici na Pankráci.

"Zemřelému byla podána dávka ve výši 105 ml, což je pro člověka, který nikdy neužíval heroin a nepřišel do styku s metadonem, dávka smrtelná. Běžná dávka na den se pohybuje okolo 20 ml," popisuje trestní oznámení ze 17. ledna, které přistálo u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4. Zpravodajský web Českého rozhlasu se s ním seznámil.

Dokument však následně putoval k nadřízené instanci. "Trestní oznámení, které podali pozůstalí, bylo na Městské státní zastupitelství v Praze doručeno a bylo postoupeno Generální inspekci bezpečnostních sborů," potvrdila informaci mluvčí městského zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Tragická záměna. Na Pankráci si spletli vězně, který kvůli nesprávné léčbě metadonem zemřel

Číst článek

Případ vyšel najevo začátkem ledna. Deník Právo napsal, že dozorci pankrácké věznice měli zaměnit dva vězně ze stejného patra se stejným příjmením a poslali na odvykací léčbu právě M. H. Tomu podali metadon, po jehož aplikaci vězeň následně zemřel. Odpykával si přitom trest za "pouhé" porušení zákazu řízení.

Informace od vězně

Přítelkyně vězně V. H. v trestním oznámení zmiňuje dosud neznámé informace, vychází ale pouze z popisu od anonymního vězně z Pankráce. Jejímu druhovi podle něj nikdo nepomohl, ani když se ukázalo, že metadon neměl dostat. "Byl slovně a fyzicky napaden vězeňskou službou, a to z důvodu, že ve skupině aplikující metadon neměl co dělat a že nedovoleně opustil své oddělení. Dále mu bylo sděleno, že se má jít z účinků metadonu vyspat," tvrdí v trestním oznámení.

Metadon je syntetický opiát, který se používá při léčbě těžkých závislostí a obvykle se z rukou lékaře podává perorálně v roztoku. Při nesprávném dávkování může způsobit závažné zdravotní obtíže a v krajním případě i úmrtí.

Začal se dusit

Podle spoluvězňů byl muž po vypití metadonu celý den velmi unavený, s nafialovělými rty. "Kolem 20. hodiny se zemřelý začal dusit. Po zavolání vězeňského doktora trval jeho příchod 15 minut a záchranná služba přijela až po 30 minutách, přičemž mohla pouze konstatovat smrt," píše se v trestním oznámení. Tuto verzi kromě anonymu potvrdil na jméno i další z vězňů z Pankráce.

Družka muže viní z jeho smrti dozorce, kteří ho přivedli na podání metadonu. "Měli ověřit zda-li je látka podána správně. Stejnou odpovědnost pak nese zdravotnický personál, který v uvedený den látku podával, a následně všichni pracovníci věznice, kteří se o nesprávné aplikaci metadonu dozvěděli a neučinili příslušná opatření," píše žena v trestním oznámení.

Budou chtít odškodné

Zpravodajskému webu Českého rozhlasu V. H. řekla, že pozůstalí budou chtít i odškodné. Kolik, však zatím neví. "Spočítané to ještě nemám, ale počkám, až skončí vyšetřování. Doufám ale, že se to pořádně prošetří," uvedla.

Případ takzvaně z úřední moci (tedy i bez trestního oznámení) vyšetřuje policejní inspekce, okolnosti ale komentovat nechce. "Je vedeno trestní řízení a v současné době probíhá prověřování," řekla pouze mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Na informace z trestního oznámení nechtěla reagovat ani vězeňská služba. "Toto skutečně nebudeme do ukončení vyšetřování komentovat," reagovala její mluvčí Petra Kučerová.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme