Nešlo o test školáka, útočník na ministerstvo dobře věděl, co dělá, říká expert na kyberbezpečnost

Speciální tým vyšetřuje hackerské útoky na e-mailové schránky ministerstva zahraničí. Kybernetický útok se dotkl řadových zaměstnanců, ale také špiček resortu. Hackerských útoků přibývá a jsou stále závažnější, řekl v rozhovoru pro Český rozhlas bývalý ředitel Národního centra kybernetické bezpečnosti Vladimír Rohel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto)

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

„Je to stejné jako s rozvojem silniční dopravy. Desítky let vidíme, že nám roste počet aut, které si lidé kupují, roste silniční síť. Je to pozitivní trend, ale nese to s sebou i jistá negativa, kdy auta se kradou, bourají, nehody jsou závažnější,“ přiblížil Rohel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hackerských útoků přibývá a jsou závažnější, řekl exšéf centra kybernetické bezpečnosti Vladimír Rohel v rozhovoru pro Český rozhlas

Ocenil také postup českých úřadů při hackerském útoku, podle něj byl správný. „Jakmile útok zjistily, zkontaktovaly Národní centrum kybernetické bezpečnosti, zkontaktovaly bezpečností partnery a začaly to s nimi postupně řešit,“ doplnil Rohel.

Na útok navíc podle něj nebylo snadné se připravit. „Musel to být opravdu někdo, kdo přesně věděl, co dělá. Pravděpodobně nešlo o test nějakého školáka.“

Úspěšných útoků, které centrum řeší, jsou podle něj každý měsíc řádově stovky. Důležití jsou při odhalování na úřadech jak detekční systémy, tak odborníci. Bez kvalitních lidí by se o úspěšných incidentech centrum nedozvědělo a nemohlo by je řešit.

„Je rozhodně potřeba mít nasazené správné detekční systémy, sledovat ten systém, tudíž udělat nějakou investici do softwaru, do hardwaru, ale zejména investici do lidí. Bez odborníků na resortech to doopravdy nejde. Úřad má velmi schopné lidi, má jich dneska pár desítek a plánuje se, že jich bude několik set,“ poznamenal Vladimír Rohel.

Akce trvala několik měsíců

Novinářka Sabina Slonková ze serveru Neovlivní.cz ale zabezpečení ministerstva kritizovala. Upozornila zároveň, že akce netrvala týden nebo měsíc, ale několik měsíců.

„V tomto případě selhali všichni, kteří mají kyberbezpečnost na starost. Někdo přece musel mít na starost ochranu sítě ministerstva zahraničních věcí, někdo měl zaznamenat pokusy o prolomení bezpečnostního systému a někdo měl varovat, že se toto děje. Ani jedna z těch věcí se nestala,“ řekla ve vysílání Českého rozhlasu Plus Slonková.

„Může se to stát všude ve světě. Známe případy, kdy byly napadeny sítě mnohem lépe zabezpečených úřadů, než je české ministerstvo zahraničních věcí. Na druhou stranu politici v tomto příběhu ukazují, že kyberbezpečnost byla dlouhou dobu na okraji jejich zájmu.“

Hackeři napadli e-maily ministerstva zahraničí. Útok provedl cizí stát, sdělil Zaorálek

Číst článek

Ministerstvo zahraničí o útoku vědělo od začátku ledna. Hackeři z e-mailových schránek podle šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka z ČSSD stáhli obrovský objem dat. Dostali se ale podle něj jen do vnější části systému, do e-mailových schránek zaměstnanců i ministra a jeho náměstků. Do vnitřního systému, kde jsou uchována citlivá data, podle něj nezasáhli.

„Útok byl velmi sofistikovaný. Musel být proveden cizím státem. Stejným způsobem byla napadena americká Demokratická strana," připomněl hackerský útok před americkými prezidentskými volbami. Americké tajné služby z něj obvinily Rusko.

Vyšetřením dalších podrobností a zjištěním totožnosti pirátů byla pověřena skupina expertů pod vedením Národního bezpečnostního úřadu. Má také navrhnout řešení, jak podobným útokům předejít.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka označil informace o hackerském útoku na ministerstvo zahraničí za závažné. Zaorálek by o něm podle něj měl informovat vládu za účasti ředitele Národního bezpečnostního úřadu. Ministr s ním souhlasil a chce, aby se záležitostí zabývala vláda na příštím jednání.

Český rozhlas, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme