Za příživnictví až půl roku vězení. KSČM navrhuje trestat ty, kteří se vyhýbají práci

Včlenit do trestního zákoníku příživnictví chce skupina poslanců KSČM. Lidem, kteří se vyhýbají práci, až by jim byla opakovaně nabízena, by hrozil trest. Komunisté zdůrazňují, že navzdory stejnému pojmenování nejde o navrácení trestného činu, jaký existoval za minulého režimu. K sankcím by patřil i zákaz činnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník pracuje na výměně svodidel na silnici Liberec - Praha

Dělník pracuje na výměně svodidel na silnici Liberec - Praha | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

„Je použit název dříve známého trestného činu, který dobře vystihoval společensky nepřijatelné chování, kdy si konkrétní osoba nebyla ochotna pořizovat prostředky k obživě prací nebo jiným legálním způsobem,“ napsali autoři ve zdůvodnění novely. Skutková podstata je ale podle nich jiná.

Trestného činu by se podle předlohy dopustil člověk, který se „bez vážné příčiny soustavně vyhýbá poctivé práci, či možnosti opatřit si prostředky jinak zákonným způsobem a žije na úkor jiného či jiných a opakovaně odmítá práci, která je mu nabízena“. Rozsah postihů navrhli předkladatelé poměrně široký, od obecně prospěšných prací přes propadnutí majetku, peněžitý trest, zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, odnětí řidičského průkazu až po půlroční vězení.

Předlohu, která nyní zamíří k posouzení vládě, komentoval na facebooku ústavní právník Jan Kudrna. Označil ji za „slušné retro“. „Doufám, že vlna úvah, podle kterých jsou na právnických fakultách povinné teoretické a historické předměty obtěžujícím a zbytečným balastem odvádějícím od praktických dovedností, je pryč. Jinak si ty dějiny budeme moct všichni prožít znova,“ napsal Kudrna.

Komunisté ohlásili předložení novely o příživnictví už dřív, učinili tak tento týden. Je možné, že Sněmovna o ní do podzimních voleb nerozhodne.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme